Külföld

Times: 400 orosz zsoldost küldtek Zelenszkij megölésére

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 7:19

A lap szerint a Putyin magánhadersegeként emlegetett Wagner már beszivárgott Ukrajnába.

A Times értesülései szerint  több mint 400 orosz zsoldos tevékenykedik Kijevben a Kreml parancsára. Céljuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és kormánya megölése és a terep előkészítése Moszkva számára Kijev átvételéhez. 

A lap szerint a Wagner Group nevű oroszországi székhelyű katonai magánszervezet tagjait öt héttel ezelőtt, Afrikából szállították Ukrajnába, hogy pénzügyi bónuszért cserébe végezzenek az ukrán elnökkel. 

A Wagner Groupot Vlagyimir Putyin magánhadseregeként szokták emlegetni, létezését azonban az orosz állam nem ismeri el. 

A magánmilícia vezetője az orosz elnök egyik legközelebbi bizalmasa, Jevgenyij Prigozsin. 

A lap szerint a Wagner küldetésével kapcsolatos információk szombat reggel jutottak el az ukrán kormányhoz, majd órákkal később Kijev 36 órás „kemény” kijárási tilalmat hirdetett az orosz szabotőrök kisöprése érdekében. Az ukrán kormány figyelmeztette a civileket, hogy ha kilépnek az utcára, lelövésüket kockáztatják, mivel orosz szabotőrnek gondolhatják őket. (A kijárási tilalmat hétfő reggel feloldották.)

A Daily Beast már február elején arról írt, hogy a Wagner Group zsoldosait Afrikából Kelet-Európába telepítik át. Az afrikai ország kormányzati tisztviselői a lapnak azt mondták, hogy Wagner-csoport húsz katonája januárban elhagyta a Közép-afrikai Köztársaságot, és továbbiak készülnek távozni. Egy katonai tisztviselő szerint az elmúlt négy évben ez volt az első alkalom, hogy az ország kormánya által felbérelt zsoldosok nagyobb létszámban távoztak. A lap ekkori értesülései szerint a Wagner-csoport Force Rusich nevű szárnya arra készült, hogy beszivárogjon Ukrajnába.

Nyitókép: a Wagner Group zsoldosainak csoportja valahol a Közel-Keleten. Fotó: sss.gov.ua

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#wagner#volodimir zelenszkij

Címlapról ajánljuk