Külföld

Megerősítette az ukrán haditengerészet, hogy életben vannak a Kígyó-sziget védői

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 14:30

De a szigetre küldött mentőhajó személyzetét is elfoghatták az oroszok.

Életben vannak a Fekete-tengeri Kígyó-sziget ukrán védői – számolt be az ukrán Interfax hírügynökség az ukrán fegyveres erők haditengerészetének tájékoztatása nyomán.

Az orosz megszállók által a Kígyó-szigeten foglyul ejtett tengerészekkel és határőrökkel kapcsolatban, nagy örömünkre szolgál, hogy megtudtuk, hogy testvéreink életben vannak és minden rendben van velük

– közölte a haditengerészet sajtószolgálata, és cáfolták az orosz propaganda állítását, hogy az ukrán erők hátrahagyták volna őket.

A Kígyó-sziget védői azután váltak világszerte ismertté, hogy az őket megadásra felszólító orosz hadihajónak a nyilvánosságra került rádióforgalmazás szerint azt válaszolták, hogy „russzkij voennyij korabl, igyi na huj”, vagyis „orosz hadihajó, menj a faszba”. Ez azután az oroszoknak ellenálló ukránok jelmondata lett.

Az ukrán haditengerészet tájékoztatása szerint számos alkalommal próbálták felvenni a kapcsolatot a Kígyó-sziget védőivel, és kideríteni, hogy mi lett velük, de az orosz hadsereg folyamatos támadása miatt nem tudtak segítséget küldeni. Azt állítják, hogy szombaton mentőhajót küldtek a szigetre, amelyen két pap is utazott, de őket is foglyul ejtették az oroszok, noha a nemzetközi jogot sérti az olyan civil hajók elfogása, amelyek nem végeznek katonai feladatot.

Nyitókép: A Kígyó-sziget korábban – Fotó: Andrey Nekrasov / Getty Images

#Külföld#igyi na huj#kígyó-sziget#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk