Külföld

Megrohamozhatják a bankokat az oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 16:58

Az orosz központi bank nyugalomra szólított fel, miközben attól tart, hogy az új pénzügyi szankciók bankok elleni rohamot indíthatnak el.

Rendelkezik a szükséges forrásokkal és eszközökkel az orosz központi bank, hogy megőrizze a pénzügyi stabilitást – ezt közölte a jegybank, miután sokan attól tartanak, hogy az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárásának hírére az emberek megrohamozzák a pénzintézeteket. Erre utaló jelek egyébként már az elmúlt napokban is voltak. Erről a BBC írt.

Pénteken az orosz központi bank kénytelen volt növelni az ATM-ekbe juttatott pénz mennyiségét, miután a készpénz iránti kereslet 2020 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el.

A szankciók egyébként a jegybankot is sújtják, amely mintegy 630 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik. A nyugati intézkedések célja, hogy megakadályozzák, hogy a Bank of Russia eszközöket adjon el a tengerentúlon, amivel támogatni tudná az orosz bankokat és vállalatokat.

Az intézkedések bejelentésekor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Az Európai Unió és partnerei azon dolgoznak, hogy Vlagyimir Putyin elnök ne tudja finanszírozni háborús gépezetét.

Piaci elemzők azt jósolják, hogy hétfőn a rubel értéke zuhanórepülésbe kezd majd, ami miatt, aki csak teheti, megpróbálja kivenni a pénzét a bankokból.

Karl Schamotta, a Corpay pénzügyi tanácsadó cég vezető piaci stratégája szerint, a központi bankot ért korlátozások miatt nem nagyon látszik, hol lehet majd a rubel esésének az alja. Ahogyan fogalmazott:

Senki sem akarja elkapni a zuhanó kést.

Az orosz központi bank korábban azt közölte, a szankciókkal sújtott bankok ügyfelei nem fogják tudni használni a bankkártyáikat Oroszországon kívül, és ezek sem a Google, sem az Apple fizetési rendszerével nem fognak működni.

Nyitókép: Vladimir Gerdo / TASS via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#bankválság#szankciók

Címlapról ajánljuk