Külföld

Megszökött a házi őrizetből egy Putyin-barát ukrán oligarcha

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 20:42

Viktor Medvedcsukot hazaárulással gyanúsították meg.

Megszökött a házi őrizetből Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha, a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Az Életért nevű parlamenti párt egyik vezetője – tudósít az MTI ukrán híradások nyomán.

A főügyészség utasította a rendőrséget, hogy ellenőrizzék, Medvedcsuk azon a címen tartózkodik-e, ahol a házi őrizetét kell töltenie. A rendőrök nem találták ott. Jelenleg nem tudni, hogy hol tartózkodik, az ügyvédje, Larisza Cserednyicsenko szerint Kijevben van, „biztonságos helyen”.

A bíróság tavaly májusban rendelte el Medvedcsuk házi őrizetbe helyezését. Ukrajna gazdasági érdekeinek aláaknázásával és hazaárulással gyanúsították meg.

Az iratok szerint Medvedcsuk egyik cége 2012-ben engedélyt kapott a Krím-félsziget partjainál, a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely kiaknázására. Miután Oroszország önkényesen elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Medvedcsuk az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszországgal tárgyalt a kitermelés folytatásáról, noha Ukrajna továbbra is sajátjaként tekint a lelőhelyre.

Hazaárulással pedig azért vádolják az oligarchát, mert a gyanú szerint 2020-ban titkos információkat adott át egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. A vádakat tavaly októberben terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették, a gyanú szerint szénnel kereskedett a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal.

Nyitókép: Irina Yakovleva\TASS via Getty Images

#Külföld#viktor medvedcsuk#orosz-ukrán háború#ukrajna#házi őrizet

Címlapról ajánljuk