Külföld

Hatalmas tömeg tüntetett a háború ellen Berlinben és Prágában

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 20:24

Világszerte utcára mentek az emberek vasárnap, hogy tiltakozzanak az Ukrajna elleni orosz invázió miatt.

Legalább százezren gyűltek össze Berlinben, hogy tiltakozzanak az Ukrajna elleni orosz invázió miatt – számolt be a Deutsche Welle.

A rendőrség tájékoztatása szerint „hat számjegyű” részvétel volt a tüntetésen, a Greenpeace félmillióra tette a jelen lévők számát. Sokan az ukrán nemzeti zászló kék-sárga színeibe öltöztek, „Nem a harmadik világháborúra” és „Állítsák meg a gyilkost” transzparensekkel gyülekeztek a Brandenburgi kapunál, az orosz nagykövetség közelében.

A tiltakozást szakszervezetek, vallási intézmények, helyi kezdeményezések, környezetvédelmi szervezetek és békeaktivisták szövetsége szervezte „Állítsák meg a háborút: Békét Ukrajnának és egész Európának” jelmondattal.

A Reuters szerint Prágában mintegy 80 ezer ember töltötte meg a 750 méter hosszú Vencel-teret. Petr Fiala cseh miniszterelnök a tüntetőket emlékeztette, hogy a téren lévő Nemzeti Múzeum épületén még ott vannak az orosz megszállók lövésnyomai 1968-ból.

A mi történelmi tapasztalatunk azon a homlokzaton van. Ez az egyik oka annak, hogy miért nem tudjuk elfogadni, ha tankok érkeznek egy országba, letörve a szabadság és demokrácia iránti vágyat

– mondta a cseh kormányfő.

Ugyancsak a Reuters tudósítása szerint ezrek gyűltek össze Madrid belvárosában, Koppenhágában pedig mintegy négyszázan vittek virágokat és mécseseket az ukrán nagykövetséghez. Rómába, Lisszabonban, Londonban is voltak tüntetések.

46 orosz városban is tüntettek vasárnap annak ellenére, hogy az orosz hatóságok keményen lesújtanak a háború ellen tiltakozókra. Több mint 1700 embert állítottak elő. Az oroszországi tüntetéseket monitorozó független OVD-Info csoport szerint ezzel már 5500-ra nőtt a letartóztatott tüntetők száma az Ukrajna elleni orosz invázió csütörtöki kezdete óta.

Nyitókép: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#tüntetés#németország#csehország

Címlapról ajánljuk