Külföld

Robbanások, fegyverropogás: heves harcok folynak Kijevben a háború harmadik napján

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 4:55

Kijev több irányból is támadás alatt áll Fox televízió hírcsatornája szerint, a brit Sky News pedig arról adott hírt, hogy Kazahsztán nem hajlandó katonákat küldeni Moszkva segítségére. 

  • Éjszaka robbanásokatm fegyverropogást lehetett hallani az ukrán fővárosban és környékén, utcai harcokról számoltak be.
  • Helyszíni tudósítók szerint a zajos éjsza aután nyugodtabb reggel köszöntött Kijevre, de ez csak átmeneti időszaknak tekinthető.
  • Az ukrán hadsereg szerint Oroszország komoly veszteségeket szenvedett, kézben tartják a helyzetet. Orosz hírek szerint Melitopol elesett.
  • Volodimir Zenenszkij ukrán elnök megtagadta kimenekítését, szombaton pedig közölte: nem rakják le a fegyvert.

A Fox News helyszíni tudósítója szerint szombatra virradó éjszaka az utcákon heves harcok folytak, és hangos robbanásokat lehet hallani Kijevben. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát. A Fox szerint Kijevet több irányból éri támadás. A BBC szerint 50 robbanást, és fegyverropogást jelentettek éjszaka a fővárosból.

A BBC a főváros szombat hajnali közleményét idézi, miszerint 

jelenleg harcok folynak Kijev utcáin.

Figyelmeztetik a lakosságot, hogy tartózkodjanak menedékhelyen, ne közelítsék meg az ablakokat, erkélyeket. Kijevre a lövésektől és légiriadó-szirénáktól hangos éjszaka után kísértetiesen csendes hajnal virradt, helyenként még a madárcsicsergést is hallani lehet – írja a BBC. Olexander Scherba, Ukrajna bécsi nagykövete úgy fogalmazott: „Kijevben felkelt a Nap. A környéken véget ért a forgatás. Olyan, mint egy vámpírfilm vége.” Hasonló, „kísérteties” csendről számoltak be a BBC helyszínen lévú munkatársai, hozzátéve, hogy mindenki tudja, ez nagyon gyorsan megváltozhat. Orosz híradások szerint Melitopol városa elesett.

A közösségi médiában rengeteg Kijevben rögzített videót tettek közzé tűzesetekről szűnni nem akaró fegyverropogásról:

Pénteken a kormány felszólította az ukrán lakosságot, hogy készítsenek Molotov-koktélokat. A Twitterre feltöltött videók szerint a lakosság házi robbanóanyagokkal támadja az oroszokat, meg nem erősített információk szerint több orosz tankot is hatástalanítottak:

Vitalij Klicsko, Kijev polgármesterének közlése szerint 

35 ember sebesült meg az éjszakai harcokban Kijevben, köztük két gyerek is.

Az egyelőre nem világos, hogy csak a civilekre gondolt-e a városvezető, aki szerint jelenleg nincs jelentős orosz katonai jelenlét Kijevben, de az orosz szabotőrcsoportok aktívak.

Az ukrán hadsereg Facebook-oldalán azt közölte, komoly veszteségeket okoztak a támadó orosz erőknek. Az ellenőrizhetetlen adatok szerint eddig 3500 orosz katonát öltek meg, 200 esett hadifogságba. Oroszország eszerint 14 repülőgépet vagy drónt és 8 helikoptert vesztett, az ukrán erők 102 tankot vagy páncélozott járművet lőttek ki. Oroszország eddig nem ismert el semmilyen veszteséget. Volodimir Zelenszkij elnök Twitter-oldalán közölte, hogy a Nyugat segítséget nyújt Ukrajnának az előrenyomuló orosz csapatokkal vívott csatában, már úton vannak a Franciaországtól kapott fegyverek és felszerelések. James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára a BBC Radio 4 műsorában arról beszélt, hogy Nagy-Britannia és további 25 ország megállapodása értelmében további humanitárius, illetve hadászati segítséget nyújtanak Ukrajnának. Hogy pontosan mely prszágokról van szó, azt nem részletezte. Azt mondta, hogy a Kreml valószínűleg a kitartó ukrán ellenállásra számít, és elismerte: fennáll annak a veszélye, hogy ezt esetleh súlyosabb bombázásokkal kompenzálja Oroszország.

Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az országunkat – mondta Volodimir Zelenszkij szombaton a közösségi médiában közzétett beszédében, válaszul arra, hogy Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget.

 Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok

 – hangsúlyozta egy mindössze negyven másodperces felvételen, amelyet a Twitteren hozott nyilvánosságra. Az elnökről olyan hírek láttak napvilágot, hogy elhagyta az országot, illetve hogy elrendelte, Ukrajna adja meg magát az oroszoknak. A felvételen Zelenszkij leszögezte: Kijevben marad. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost.

Zelenszkij: A főváros sorsa most dől el

Az ukrán elnök péntek éjjel arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet.

A főváros sorsa most dől el. Az ellenség minden erejével azon lesz, hogy megtörje ellenállásunkat. Ma éjjel arra készülnek, hogy lerohanják Kijevet

 – hangoztatta Zelenszkij.

Az ukrán hadsereg  a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz erők támadást indítottak egy katonai támaszpont ellen a fővárosban, de visszaverték őket. Az ukrán haderő bejegyzése szerint az orosz csapatok az éjszaka folyamán a város egyik ütőerének számítő Győzelem sugárúton is támadást indítottak, de állítólag ott is feltartóztatták őket. Az Interfax ukrán hírügynökség az MTI híre szerint  arról ír, hogy orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását.

Az ukrán haderő azt is bejelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

 A kijevi régióban fekvő Vaszilkivben súlyos harcok folynak. A megszállók ejtőernyősöket próbálnak bejuttatni. Dicsőség az ukrán hadseregnek! Dicsőség a légierőnek!" - fogalmazott az ukrán haderő a Facebookon.

 A Sky News brit hírcsatorna ezzel egy időben az NBC amerikai hírtelevízióra hivatkozva azt jelentette, hogy Kazahsztán, Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, visszautasította, hogy katonákat küldjön és részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában. A kazah vezetés azt is közölte, hogy nem ismeri el független államként a kelet-ukrajnai szakadár népköztársaságokat. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést.

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#kazahsztán#oroszország

Címlapról ajánljuk