Külföld

Lövöldözés volt Kijevben a kormányzati negyednél

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 25. 10:45

A reggeli órákban robbanások rázták meg az ukrán fővárost, később lövöldözést jelentettek. A rendőrség felszólította a kijevieket, hogy ne lépjenek ki a városközpontban a metróállomásról.

Az észak-keleti irányból Ukrajnába nyomuló orosz hadsereg pénteken a főváros peremvidékére is kiterjesztette invázióját, az orosz harckocsik, és a csapatok már elérték Kijev külső kerületeit, jelentette az Associated Press hírügynökség. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az ukrán főváros valószínűleg már ostrom alatt áll.

Kijevben hajnal előtt robbanások hallatszottak, majd a városközpontból, a kormányzati negyedből lövöldözést jelentettek. Az ukrán hadsereg pénteken közölte, hogy orosz kémek és szabotőrök egy csoportját látták Kijev egyik kerületében, a városközponttól mintegy 5 kilométerre északra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a kormánynak információi vannak arról, hogy felforgató csoportok nyomultak be a városba.

A rendőrség felszólította a kijevieket, hogy ne lépjenek ki a városközpontban a metróállomásról, mert a környéken lövések dördültek.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy legalább három ember megsérült, amikor pénteken egy rakéta becsapódott egy többemeletes lakóházba az ukrán fővárosban, és tüzet okozott. Péntekre virradó éjjel az ukrán erők lelőttek egy orosz repülőgépet Kijev fölött, aminek roncsai ugyancsak lakott területre zuhantak.

A lelőtt orosz vadászbombázó roncsai Kijev egyik külvárosában – Fotó: AP

Az ukrán hadsereg felszólította a kijevi lakosokat, hogy kövessék nyomon az orosz erők mozgását a városban. Arra is felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon, és készítsenek Molotov-koktélokat.

Körbezárják Kijevet az orosz erők

Kijevtől keletre is heves harcok dúlnak. Az orosz csapatok behatoltak az orosz határhoz közeli Szumij városába, amely a Kijevbe keletről vezető autópálya mellett fekszik. A régió kormányzója, Dmitro Zsivickij elmondta, hogy az ukrán erők az éjszaka folyamán megütköztek az orosz csapatokkal a városban, de nem tudták feltartóztatni azokat, az orosz konvojok tovább nyomultak nyugat, az ukrán főváros felé. Zsivickij hozzátette, hogy egy másik északkeleti város, Konotop is ostrom alatt áll. Arra szólította fel a régió lakóit, hogy harcoljanak az orosz erők ellen.

Az ukrán hadsereg jelentős harcokról számolt be az ország fővárosától északnyugatra is. A hadsereg péntek reggel közölte, hogy a Kijevtől mintegy 60 kilométerre északnyugatra fekvő Ivankiv térségében leromboltak egy folyón átívelő hidat.

„A legnehezebb nap a mai lesz. Az ellenség terve az, hogy tankoszlopokkal törjön át Ivankiv és Csernyihiv felől Kijev felé. Az orosz tankok tökéletesen égnek, ha a mi ATGM-jeink (páncéltörő irányított rakétáink) eltalálják őket” – mondta Anton Gerascsenko belügyminisztériumi tanácsadó a Telegramon.

Nyitókép: éjszakai támadásban rommá vált kijevi lakóház – Fotó: Ukraine Emergency Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#támadás

Címlapról ajánljuk