Külföld

Putyin felszólította az ukrán hadsereget, hogy hajtsanak végre puccsot Zelenszkij ellen

rtl.hurtl.hu

2022. február 25. 16:51

Az orosz elnök azt mondta, „kábítószerfüggő és neonáci banda” telepedett meg Kijevben és ejtette túszul az ukránokat.

Hatalomátvételre buzdította az ukrán hadsereget Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács pénteki tanácskozásán.

„Úgy tűnik, könnyebb lesz önökkel megállapodnunk, mint ezzel a kábítószerfüggőkből és neonácikból álló bandával, aki megtelepedett Kijevben, és túszul ejtette az egész ukrán népet” – mondta az orosz elnök az MTI tudósítása szerint.

Putyin arra hívta fel az ukrán katonákat, hogy ne hagyják a nacionalistáknak élő pajzsként használni a békés lakosságot. Az orosz elnök szerint a banderisták és neonácik Ukrajna nagyvárosaiban, köztük Kijevben és Harkivban, nehézfegyvereket állítottak fel a lakónegyedekben.

Putyin azt is mondta a pénteki tanácskozáson, hogy az orosz erők fő összecsapásai nem az ukrán reguláris erőkkel, hanem a nacionalista zászlóaljakkal történnek. Állította, hogy az ukrán hadseregben a nacionalisták a záróalakulatok szerepét töltik be.

Ezzel azokra az osztagokra utalt, amelyek a Vörös Hadseregben a második világháborúban fegyverrel állták útját a szökni, elrejtőzni vagy megfutamodni próbáló katonáknak. „A reguláris ukrán egységekbe beágyazott nacionalista elemek nemcsak fegyveres ellenállásra buzdítanak, hanem valójában a záróalakulatok szerepét töltik be” – mondta.

Nyitókép: tüntetés a budapesti orosz nagykövetség előtt. Fotó: Nagy Attila Károly 

#Külföld#orosz-ukrán háború#puccs#hadsereg#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk