Külföld

Vlagyimir Klicsko arra buzdítja a világot, hogy védjék meg Ukrajnát az oroszoktól

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 15:58

A volt nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok arra figyelmeztet, hogy az orosz agresszió átterjedhet az egész világra, ha nem állítják meg Ukrajnában.

Vlagyimir Klicsko arra buzdítja az egész világot, hogy együtt állítsák meg az orosz hadműveletet – jelent meg az Al Jazeera weboldalán. Az egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok szerint az agresszió átterjedhet a világra, ha nem állítják meg.

„Ez a háború Európában zajlik, és ha nem állítjuk meg közösen, akkor tovább fog terjedni…”

Az egykori bokszoló, aki egyébként a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko ikertestvére, azt mondta az Al Jazeerának, hogy a kijevi lakosok egy része menekül a fővárosból, míg mások fegyvert ragadtak a védekezéshez.

Vlagyimir Klicsko párhuzamot vont a mostani orosz akció és a náci Németország Kijev elleni támadásai között. Szerinte utoljára 1941-ben ébresztették fel Kijev városát hajnali 4 órakor, mert a náci repülőgépek bombázásba kezdtek. Ma, hosszú évekkel később, 2022.02.24-én

csaknem ötmillió ember, aki a városban él – jómagam is – hajnali 4 órakor ébredt a robbanások miatt.

A sportoló szerint Ukrajna egy nagyon békés nemzet, és rendkívül sajnálatos, hogy pont saját szomszédja támadta meg. Azt mondta, számára ez teljesen elfogadhatatlan.

Klicskot arról is kérdezték, hogy mit szól Volodimir Zelenszkij azon kezdeményezéséhez, hogy minden civil fegyverkezzen fel, aki meg akarja védeni az otthonát. Az egykori ökölvívó szerint az ukránoknak joguk van megvédeni önmagukat és szabadságukat, ahogy ahhoz is, hogy eltávolodjanak Oroszországtól, és szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a NATO-val és a Nyugattal.

Határozott globális fellépést vár az erőszakkal szemben:

Azt szeretném, hogy ne csak az Európai Unió vagy Európa, hanem az egész világ tegyen meg mindent az ukránok meggyilkolásának és ennek az értelmetlen háborúnak a megállításáért.

Nyitókép: Eóin Noonan / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#konfliktus#ökölvívás#világbajnok#agresszió#vlagyimir klicsko

Címlapról ajánljuk