Külföld

A második világháború óta először szólaltak meg a légvédelmi szirénák a nyugat-ukrajnai Lvivben

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 24. 15:44

Csütörtök reggel a város szirénaszóra ébredt.

„Ukrajnának nem idegen a háború” – a CNN szerint ez a mondat szinte refrénné vált az ostromlott Lviv lakossága számára. Az ország nyugati felén elhelyezkedő város közelében három hadi központot támadtak meg az oroszok.

Csütörtök reggel megszólaltak a légitámadásra figyelmeztető szirénák: a második világháború óta nem volt példa arra, hogy ezek használni kelljen – a menetrendszerű teszteket kivéve.

A helyiek ekkor föld alatti óvóhelyekre siettek. Szerencsére a városon belül nem csapódott be egy rakéta sem. Miután elmúlt a veszély, szinte megszállták a boltokat: az utcákon is álltak a sorok a gyógyszertárak, szupermarketek előtt.

Egy sorban álló nő azt mondta a CNN-nek, hogy nem lepődött meg a hosszú sorokon. „Teljesen normális, hogy ez van,” mondta”

Szvetlana Locotova azután állt be a sorba, hogy egy lőtéren gyakorolt lőni. Ezt a hobbit mostanában számos helyi elkezdte űzni.

Az országban már korlátozzák, hogy egy ember mennyit tankolhat az autójába, mivel üzemanyaghiánytól tartanak. A hírforrás szerint a helyiek szeretnék ezután is élni a mindennapjaikat, sokan viszont a távozás mellett döntöttek: buszra, vonatra, vagy autóba szálltak.

Egy másik lakos azt mondta a lapnak:

Az ukrán társadalom hozzászokott a háborúhoz, persze nem az ekkorához. De megszoktuk.

Maria Toma azt is hozzátette, hogy azért szívesen látnák, ha Hágában háborús bűnösként ítélnék el Vlagyimir Putyint.

Nyitókép: Omar Marques / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#lviv#rakéta#lakosság#benzin

Címlapról ajánljuk