Külföld

A brit miniszterelnök szerint súlyos szankciókra készülnek Moszkva ellen

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 14:04

Boris Johnson brit miniszterelnök olyan súlyos szankciókra készül Moszkva ellen, amik béklyóba szorítják az orosz gazdaságot – írta meg az MTI.

Johnson a brit nemzethez intézett televíziós beszédében kijelentette: kollektív módon fel kell számolni a függést az orosz földgáz- és nyersolajszállítmányoktól, mivel ez a függés túl hosszú ideje teszi lehetővé az orosz elnöknek, „hogy markában tartsa a nyugati politikát”.

A brit kormányfő szerint az Ukrajna elleni hadművelettel Putyin baráti ország ellen indított támadást bármiféle provokáció, vagy hihető indok nélkül. Johnson egyenes utalást tett arra a hírhedt kijelentésre is, amellyel Neville Chamberlain, a második világháború korai időszakának brit miniszterelnöke jellemezte Csehszlovákia és a náci Németország területi viszályát. Chamberlain 1938-as rádióüzenetében úgy fogalmazott, hogy „távoli országok közötti vitáról van szó, olyan nemzetek között, amelyekről semmit sem tudunk”. Johnson szerinte ez most nem igaz Ukrajnára.

Az ukránok évtizedek óta élvezik a szabadság és a demokrácia előnyeit, és a világ nem engedheti meg e szabadság eltaposását, nem fordíthatja egyszerűen félre a tekintetét.

Johnson szerint a cél egyértelmű: Vlagyimir Putyin akciójának kudarccal kell végződnie diplomáciai, politikai, gazdasági és végső soron katonai értelemben is. Johnson az orosz emberekhez fordulva azt mondta: elnökük az erőszak szökőárját zúdította egy szláv testvérnépre. Hozzátette, hogy az Ukrajna elleni hadjáratban eleső orosz katonák szüleihez is szól, amikor azt mondja: nem hiszi, hogy mindez az ő nevükben történik, és nem hiszi azt sem, hogy ők is akarnák azt a páriastátust, amelybe a Putyin-rezsim ezek után kerül.

A brit miniszterelnök kijelentette: az ukrán szabadság most takarékon égő lángja majdan ismét fényesen ragyogni fog, mivel az orosz diktátor – legyen akárhány bombája, harckocsija és rakétája – soha nem lesz képes elnyomni az ukránok nemzeti érzéseit és az országuk szabadságába vetett szenvedélyes hitüket.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson csütörtök este a londoni alsóházban ismerteti az Oroszországgal szembeni újabb szankciókat.

Nyitókép: Boris Johnson / Facebook

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#boris johnson#brit#miniszterelnök#oroszok#szankciók

Címlapról ajánljuk