Külföld

Szükségállapotot hirdet Ukrajna, és engedélyezik a fegyverviselést

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 10:54

A kijevi vezetés felkészül az orosz invázióra. 

Az ukrán parlament szerdán első körben elfogadta azt a törvénytervezetet, ami lehetőséget ad az ukrán állampolgároknak a fegyverviselésre, valamint az önvédelemre – jelentette a Reuters brit hírügynökség.

A jogszabálytervezet készítői szerint a törvény elfogadása „az ukrán állam és társadalom érdekeit szolgálja”, és „az ukrán állampolgárokat fenyegető veszélyek és fenyegetések” miatt szükséges annak elfogadása.

Közben az ukrán biztonsági tanács a szükségállapot kihirdetésére szólított fel – jelentette az AFP francia hírügynökség. A Sky News információi szerint Ukrajna szükségállapotot fog hirdetni az ország egész területén, kivéve az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött két területen. A szükségállapot harminc napig tart, és meg lehet hosszabbítani újabb harminc nappal.

Ukrajna korábban bejelentette, hogy behívják a tartalékosokat az ukrán hadseregbe. Az ukrán elnök közlése szerint ugyanakkor általános mozgósításra egyelőre nincs szükség.

Nyitókép: Civileknek tartanak katonai kiképzést Kijevben, 2022. február 6-án. Fotó: Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#ukrán válság#ukrajna#szükségállapot#fegyverviselés

Címlapról ajánljuk