Külföld

Navalnij: a háborúval Putyin el akarja terelni az orosz nép figyelmét

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 15:09

A bebörtönzött orosz ellenzéki politkus megmagyarázta, hogy szerinte mi értelme az Ukrajna elleni agressziónak.

„Megnéztem tegnap a nemzetbiztonsági tanács ülését, a tolvajok és vén trotlik gyűlését. Úgy láttam, hogy minden egy tagjuk korrupciója után nyomozott már a Korrupcióellenes Alapítványunk” – írta az ülésről (ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a szakadár kelet-ukrajnai köztársaságok elismerését) a Twitteren Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, amit a 444 szemlézett. Navalnij 2,5 éves börtönbüntetését tölti Oroszországban, de éppen zajlik egy másik pere is, ami miatt további tíz évet kaphat.

Navalnij szerint ugyanakkor az Afganisztánban háborúzó szovjet vezetők még hittek valami kétarcú ideológiában, Putyin embereinek viszont már ideológiájuk sincs, csak hazudnak. Már arra sem ügyelnek, hogy a háború indoka valamennyire hiteles legyen. Navalnij szerint az akkori szovjet és a jelenlegi orosz vezetőknek egy dologra van szükségük:

elterelni az orosz nép figyelmét a valódi problémákról, a gazdaság helyzetéről, az áremelkedésekről, az országban uralkodó törvénytelenségről, és birodalmi hisztériát kelteni helyettük.

Navalnij szerint ezt bizonyítja, hogy az orosz állami tévécsatornákon egyáltalán nem szólnak a hírek Oroszországról, csakis Ukrajnáról, Amerikáról és Európáról van szó.

De a propaganda már nem elég a szenilis tolvajoknak, vért akarnak, tankokat tologatnak a térképen

– fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint Putyin és a „szenilis tolvajok” az orosz nép ellenségei, ők fenyegetik Oroszországot, nem Ukrajna és a Nyugat, az emberek pedig az orosz vezetők miatt szegényebbek, nem Washington miatt.

Nyitókép: Alekszej Navalnij meghallgatásra érkezik a bíróság moszkvai tárgyalótermébe az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 16-án. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#navalnij#putyin#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk