Külföld

Lehet, hogy el se tud indulni a francia elnökválasztáson Marine Le Pen

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 15:41

Nem gyűlt még össze elegendő támogatói aláírása Orbán Viktor politikai szövetségesének.

Marie Le Pen, a francia szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje kedden felfüggesztette az elnökválasztási kampányát addig, amíg nem kapja meg a hivatalos jelöltséghez szükséges ötszáz polgármesteri vagy képviselői aláírást.

A jelölteknek március 4-én délután 6 óráig kell postán elküldeniük az ötszáz polgármesteri vagy képviselői támogató aláírást az alkotmánytanácsnak, amely március 7-én hirdeti ki a hivatalos jelöltek névsorát az elnökválasztás április 10-én esedékes első fordulójára.  

Marine Le Pen, aki a 2017-es elnökválasztáson Emmanuel Macronnal együtt bejutott a második fordulóba , aggódik amiatt, hogy bár több mint 10 millióan szavaztak rá öt évvel ezelőtt, nem fogja megkapni a kellő számú képviselői aláírást ahhoz, hogy a francia törvények szerint hivatalos jelölt lehessen.

A szükséges aláírásokat elsőként Emmanuel Macron szerezte meg, jóllehet, még mindig nem jelentette be, hogy újra indul az elnöki tisztségért. Tíz nappal a határidő előtt a Nemzeti Tömörülés jelöltje 366 támogatói aláírással rendelkezik, és úgy véli,

még soha nem aggódott ennyire amiatt, hogy meglesz-e az ötszáz támogatója.  

Emmanuel Macronon kívül öten kapták meg eddig az ötszáz támogatói aláírást: Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, a szocialista Anne Hidalgo, a szélsőbaloldali Nathalie Arthaud, a kommunista Fabien Roussel és a független Jean Lassalle.

Le Pen tavaly októberben Magyarországra látogatott, ahol arról is beszélt, ha francia elnök lesz, támogatna fogja az EU-s tagállamok szuverenitásért vívott harcát, amivel Magyarországra is utalt. A Nemzeti Tömörülés és a Fidesz pedig együttműködési megállapodást kötött. Februárban az is kiderült, Le Pen pártja egy magyar banktól kapott 10,6 millió eurós (nagyjából 3,7 milliárd forintos) kölcsönt az elnökválasztási kampányra. 

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje Varsóban, az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén 2021. december 4-én. – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#marine le pen#franciaország#elnökválasztás#orbán viktor

Címlapról ajánljuk