Külföld

Szén és acél – emiatt fontosak Oroszországnak a szakadár ukrán területek

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 13:38

Fontos acél- és hadiipari központ az ukrajnai Donbasz, aminek oroszbarát szakadár régióiba katonákat küld Oroszország. 

Vlagyimi Putyin hétfőn bejelentette, hogy Oroszország független államként ismeri el az Ukrajna keleti részén 2014 után önhatalmúlag megalapított Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot, majd közölte, hogy békefenntartó erőket küld a szakadár területekre.

Mikor jöttek létre?

A nemzetközi közösség által el nem ismert szakadár népköztársaságok 2014-ben alakultak, miután az ukránok a kijevi Majdan térről indult forradalom alatt elűzték az ország oroszbarát elnökét, Viktor Janukovicsot.

Az Ukrajna keleti részén található Donyec-medencében, másnéven Donbaszban, ahol jelentős számban élnek orosz anyanyelvű emberek, szakadárok egy csoportja, Moszkva támogatásával, fellázadt az új kijevi vezetés ellen, és miután Oroszország a területen élő oroszok megvédésére hivatkozva elfoglalta a Krím-félszigetet, Donbaszban polgárháború tört ki.

„Donbasz a mi hazánk” - poszter a Donyecki Népköztársaság egyik utcáján. Fotó: Alexander Ryumin\TASS via Getty Images

Az Oroszországgal határos Luhanszk és Donyeck megyékben folyó háborút a szakadárok és a kijevi kormány között a 2014-ben, majd 2015-ben létrejött Minszki megállapodásoknak kellett volna leállítania.

A megállapodás értelmében a két megye kisebb, keleti részei a szeparatisták irányítása alatt maradtak. Ezek lettek a Donyecki Népköztársaság, és a Luhanszki Népköztársaság.

Azonban a kisebb összecsapások azóta is folytatódtak. A beszámolók szerint nagyjából 14 ezer ember halt meg, és a harcok, valamint a gazdasági nehézségek miatt több mint kétmillióan menekültek el a két szeparatista irányítás alatt álló területről, a többségük, nagyjából 1,5 millióan a kijevi kormány irányítása alatt álló területekre.

Miért fontos Oroszországnak?

„Ukrajna szíve.” Így is emlegetik az Ukrajna keleti részén, az orosz határnál található Donbaszt, vagy Donyec-medencét. Ez ugyanis az ország szénbányászati és acélipari központja. 

A terület az ukrán GDP nagyjából húsz százalékát termeli, és az ukrán export nagyjából negyede is innen származik. Emellett a kelet felé Oroszország alá is benyúló donbaszi szénmező a negyedik legnagyobb Európában: a becslések szerint tízmilliárd tonna szén található ott.

Jelenleg 121 bánya található a Donyec-medencében, és ebből 88 van az oroszbarát szeparatisták által irányított területeken – írta az NBC News, az ukrán energiaügyi minisztérium adataira hivatkozva. Szakértők szerint azonban a bányák már több gondot jelentenek, mint amennyi hasznuk van.

Az 1980-as évek óta (a donbaszi szénbányászat) veszteséges, drága és mesterségesen tartják életben, szociális okok miatt

jelentette ki Deutsche Wellének Ewald Böhlke, a Német Külügyi Intézeten belül működő, Ukrajnával és Oroszországgal foglalkozó Berthold Beitz Center igazgatója. Az NBC beszámolója szerint a szakadár területeken legalább húsz bányát zártak be, de szakértők szerint nem szakszerűen, így azok időzített bombaként, súlyos környezeti katasztrófával fenyegetnek a következő években.

Hadiipar az oroszoknak

A területen a Szovjetunió idején alakítottak ki nehézipart, aminek egyik legfontosabb felvevőpiaca Oroszország, és különösen az orosz hadsereg – írta a DW. Az ukrán vezetés 2014 tavaszán jelentette be, hogy felfüggesztik a katonai együttműködést Moszkvával, és nem fognak katonai eszközöket szállítani az oroszoknak.

Ez jelentős gondot jelent Oroszországnak. Ahogy a DW írta, az orosz interkontinentális ballisztikus rakéták közül 12 típus származik a donbaszi Dnyipro városából – ahol az egykori Szovjetunió egyik legnagyobb rakétagyártó üzeme volt – és a pótalkatrészek is onnan érkeznek, valamint a karbantartásban is fontos szerepet játszanak. Emellett a Donyec-medencében készül az orosz tankokhoz felhasznált különleges acél is, az orosz harci helikopterekbe pedig a Zaporizzsja városában épített hajtóműveket építik be.

Ciklon és Zenit hordozórakétákat szerelnek össze egy ukrán üzemben, 1994-ben. Fotó: Antoine GYORI/Sygma via Getty Images

Ugyanakkor a donbaszi gyáraknak szintén fontos az orosz piac – figyelmeztettek szakértők. A termékeket kifejezetten az oroszok számára készítik, és a gyártást nem lehet olyan könnyen átalakítani más országok igényeinek kiszolgálására.

Putyin szerint a terület Oroszország része

Moszkva szerint a területen élő oroszokat védik az ukrán nacionalizmustól, és az ország vezető politikusai és Vlagyimir Putyin többször is kijelentette, hogy az „ukrán és orosz egy nép”, Donyec-medence pedig történelmi orosz terület, olyan, hogy ukrán állam pedig nem létezik.

Bár az érintett térségben nagy számban élnek orosz anyanyelvű emberek, 1991-ben Donyec és Luhanszk lakosainak 83 százaléka szavazott amellett, hogy Ukrajna függetlenné váljon és kilépjen a Szovjetunióból. Egy 2021-es felmérés szerint Donbasz kijevi irányítás alatt álló részén a többség azt akarja, hogy a szepartista régiókat újra Ukrajna irányítsa, míg a szeparatista területeken élők több mint ötven százaléka akar Oroszországhoz csatlakozni

A térségbe egyébként Sztálin idején telepítettek be oroszokat, miután ott legalább hárommillió ukrán halt éhen az 1932-33-as holodomor  (éhhalál) idején. Ezután kezdődött meg a terület iparosítása, és vált a Donyec-medence a Szovjetunió egyik legfontosabb bányászati acél- és hadiipari központjává.

Nyitókép: Ukrajna térképét ábrázoló graffiti Kijevben. Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#ukrajna#ukrán válság#oroszország#donyecki népköztársaság#luhanszki népköztársaság#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk