Külföld

Az Egyesült Államok szerint Putyin már ki is adta a parancsot Ukrajna inváziójára

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 21. 5:20

Szerintük már tervezik a hadműveletet.

Az USA kormányához eljutott infók szerint az orosz tábornokok parancsot kaptak arra, hogy elkezdjék Ukrajna inváziójának megszervezését.

A CBS-nek névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint ez nem jelenti azt, hogy biztos lesz invázió, ugyanis Vlagyimir Putyin még meggondolhatja magát.

Joe Biden pénteken szintén azt nyilatkozta: meggyőződése, hogy Putyin az invázió mellett döntött, ami bármelyik nap elindulhat. Az amerikai elnök azt is mondta, hogy „elviekben” szívesen találkozna Putyinnal. Azonban csak akkor, ha nem indít inváziót.

Anthony Blinken külügyminiszter a héten találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Moszkva tagadja, hogy támadásra készülnének Ukrajna ellen. Korábban Blinken is azt nyilatkozta, hogy úgy hiszi: az invázió közeleg.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a britek is hasonló véleményen vannak. Boris Johnson szerint 1945 óta nem voltak olyan hadműveletek Európában, mint amire az oroszok most készülnek. A fokozódó nemzetközi helyzet miatt egyre több ország szólítja fel állampolgárait, hogy meneküljenek el az országból.

A korábbi hírekkel ellentétben folytatódik a közös orosz-fehérorosz hadgyakorlat is.

Nyitókép: Alexander Reka / TASS via Getty Images

#Külföld#ukrajna#háború#invázió#oroszország#usa#fenyegetés

Címlapról ajánljuk