Külföld

A britek szerint is „nagyon közel” van az orosz támadás Ukrajna ellen

rtl.hurtl.hu

2022. február 20. 12:23

Vasárnapra csak egyre feszültebbé vált a hangulat Ukrajna kapcsán. Nyugati tisztségviselők szerint Moszkva bármikor megindíthatja a támadás Ukrajna ellen, miközben az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok szerint Kijev civileket öl és szabotázsakciókat hajt végre a területeiken. Olyanokat, amire hivatkozva Oroszország megindíthatná a támadás. 

Kamala Harris amerikai alelnök vasárnap egy németországi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy szerintük Putyin már döntött az ukrajnai invázióról, és Európa egy közelgő háború küszöbén áll. Hasonlóan nyilatkozott vasárnap a Sky Newsnak James Cleverly, Európával foglalkozó brit miniszter, aki közölte, hogy minden arra utal, hogy az orosz invázió „nagyon-nagyon valószínű, és nagyon-nagyon közeli”.

A brit külügyminiszter közben a Mail on Sunday című brit lapnak aggodalmának adott hangot, hogy Oroszország „nem fog megállni Ukrajnánál”, és elfoglalhatja Észtországot és Litvániát is.

Közben a Sunday Times című brit lap arról számolt be, hogy a brit hírszerzés vezetői szintén arra jutottak, hogy Moszkva bármikor megindíthatja a támadás Ukrajna ellen, ami egy Kijev elleni villámtámadásban csúcsosodik majd ki. A támadást valamilyen, az oroszok által létrehozott hamis indokkal fogják majd igazolni.

Az Egyesült Államok korábban már többször is jelezte, hogy Oroszország egy hamis ürügyre hivatkozva indít majd inváziót Ukrajna ellen. A legvalószínűbb az, hogy egy Kijevre fogott, civilek ellen végrehajtott támadás lesz a háború oka, amit hamis bizonyítékokkal akarnak majd igazolni.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök vasárnap telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megpróbálja diplomáciai úton megakadályozni az esetleges orosz támadást. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közlése szerint Macron kész akár Moszkvába is utazni, hogy személyesen beszéljen az orosz államfővel. 

Indok a háborúra?

A donbaszi szakadárok állítása szerint az ukrán haderő egységei megölték két civilt a területükön. Ez az első alkalom, hogy az Oroszországgal szövetséges szakadárok ilyet állítottak. A Luhamszki Népköztársaság fegyveres erői egy közleményben közölték, hogy a két civil megölése mellett öt házat is elpusztítottak a kijevi haderő egységei. A területről megkezdték a civilek kivonását. 

A közlemény megjelenése után nem sokkal Oroszország bejelentette, hogy bűnügyi nyomozást indítottak a két civil halála kapcsán. Az orosz Állami Duma elnöke még szombaton kijelentette, hogy Oroszország meg fogja védeni a szakadár területen élő orosz állampolgárokat, ha veszélyben van az éltük.

Közben a másik szakadár terület, a Donyecki Népköztársaság azt állította, hogy megállítottak egy „szabotázsra és terrortámadásra készülő” csoportot, akik a területükön akartak robbantásokat akartak végrehajtani. A célpontok között az állításuk szerint gázvezetékek, elektromos állomások és víztisztítók voltak. A támadásban közlésük szerint két ukrán katona meghalt.

Az orosz parlament alelnöke közben azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy 48 órán belül támadást fognak indítani a kelet-ukrajnai szakadár Donbasz ellen – írta Twitter-oldalán a Middle East Eye egyik újságírója. Az alelnök szerint hétfőn, február 21-én kezdődhetnek meg a támadást előkészítő hadműveletek.

Az orosz hadsereg egységei közben még mindig Fehéroroszországban vannak, a hivatalos indok szerint hadgyakorlaton. Pár nappal korábban az ország külügyminisztere azt állította, hogy minden orosz katona és hadieszköz el fogja hagyni az országot, de védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a donbaszi területen történő események miatt az orosz hadsereg egységei maradnak.

Nyitókép: Ukrán katona egy hadgyakorlaton. Fotó: Ethan Swope/Bloomberg via Getty Images

Címlapról ajánljuk