Külföld

Magyarország párbeszédre szólítja fel a világpolitika szereplőit

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 13:39

Szijjártó Péter reméli, hogy létrejön Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozója.

A Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy folytassák a párbeszédet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós Külügyi Tanács brüsszeli ülésének szünetében, az Ukrajna elleni orosz fenyegetésre utalva.

A politikus szerint Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése. Szijjártó magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarország a világpolitika nagy szereplőit felszólítja, hogy „a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett” térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Reményét fejezte ki, hogy az orosz és amerikai külügyminiszterek erre a hétre tervezett tanácskozását követően létrejön az orosz és az amerikai elnök találkozója is. „Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak, ezt látja az egyetlen reménynek” – mondta a külügyminiszter, akinek szavait az MTI idézte.

Mint hétfőn reggel írtuk, Szijjártó Péter indulása előtt Facebook-oldalán azt közölte: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Nyitókép: MTI / Vajda János

#Külföld#szijjártó péter#ukrajna#oroszország#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk