Külföld

Majdnem kétszáz embert nem találnak a brazil földcsuszamlások után

rtl.hurtl.hu

2022. február 20. 7:53

Szinte teljesen biztos, hogy már csak a holttesteket fogják megtalálni. A keresést a heves esőzések nehezítik. 

A legfrissebb hivatalos adatok szerint legalább 191 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván a brazíliai Petrópolis városát négy nappal korábban sújtó földcsuszamlás után – írta a BBC. 

A helyi hatóságok szerint szinte semmi esély nincsen arra, hogy őket élve fogják megtalálni.

A heves esőzések miatt történt természeti katasztrófában helyi tisztségviselők elmondása szerint 146 ember halt meg, köztük 27 gyerek, és több mint kilencszáz embert kellett iskolaépületekben és menhelyeken elszállásolni.

Megrongálódott ház a brazíliai Petrópolis városában. Fotó: Andre Borges/Bloomberg via Getty Images

 

Egy negyedben legalább nyolcvan házat semmisült meg, amikor az esőzések miatt megcsúszott egy domboldal. A katasztrófa sújtott területet pénteken megnézte Jair Bolsonaro brazil elnök is, aki úgy jellemezte a látottakat, hogy olyan mintha egy háborús övezet lenne.


A keresést nehezíti, hogy a területre nem tudnak nehézgépeket vinni, a mentőalakulatok kénytelenek ásókkal és lapátokkal dolgozni.

Úgy dolgozunk, mint a hangyák, apránként haladunk

– mondta el az AFP francia hírügynökségnek a mentés egyik vezetője. A tűzoltókat több száz önkéntes, valamint több tucatnyi keresőkutya segíti. A heves esőzések miatt azonban szombaton többször is félbe kellett szakítani a munkát.

Nyitókép: Túlélők után kutatnak helyi lakosok segítségével a mentőalakulatok a brazíliai Petrópolis városában. Fotó: Andre Borges/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#brazília#természeti katasztrófa#földcsuszamlás#eső#halálos áldozatok#eltűntek

Címlapról ajánljuk