Külföld

Már nők is harcolhatnak a kuvaiti hadseregben, de fegyvert továbbra sem viselhetnek

rtl.hurtl.hu

2022. február 18. 10:59

Sajátos módon értelmezik a nők egyenjogúságát a Perzsa-öbölben.

A kuvaiti védelmi minisztérium bejelentése szerint ezentúl nők is jelentkezhetnek a  hadseregbe, viszont fegyvert továbbra sem viselhetnek – írja a Guardian. Az ország közvéleménye vegyes érzésekkel fogadta a döntést, a kuvaiti nők egyenjogúságáért küzdő aktivisták szerint az új intézkedés olyan, mintha a vezetés egyet lépne előre, majd kettőt hátra. Az új törvény szerint a fegyveres erőknél szolgáló fegyvertelen nők kénytelenek lesznek munka közben fejkendőt is hordani.

Érthetetlen, miért kell ilyen feltételeket szabni

– mondta Ghadeer al-Khashti testnevelőtanár, a Kuvaiti Labdarúgó Szövetség női bizottságának tagja.

Al-Khashti elmondta, nem érti, miért gondolják a vezetők gyengébbnek a nőket, mint a férfiakat. Az egykori sportoló visszaemlékezése szerint az Öbölháború idején az édesanyja fegyvereket rejtett el Szaddám Huszein katonái elől, hogy aztán az élete kockáztatásával a kuvaiti ellenállásnak szállítsa őket. 

A törvényt benyújtó Hamdan al-Azmi szerint 

a harc és az ellenállás nem tartozik szorosan a női természethez, ezért tűzdelték tele az egyébként egyenlőséget célzó szabályozást apró, nőket sújtó kiegészítésekkel.

Lulwa Saleh al-Mulla, a Kuvaiti Nők Kulturális és Szociális Társaságának vezetője szerint a minisztérium korlátozásai nemcsak diszkriminatívak, hanem alkotmányellenesek is, ezért azt fontolgatják, jogi lépéseket tesznek.

Kuvaitot egyébként a Perzsa-öböl egyik legnyitottabb társadalmának tartják, a helyi nők 2005-ben kiharcolták a szavazati jogot és bejutottak a kuvaiti törvényhozásba is, bár ott igencsak kis létszámmal képviseltetik magukat.

Nyitókép: kuvaiti és amerikai katonák a Sheikh Salim Al-Ali katonai tábor előtt. Fotó Andrew Matthews/PA Images via Getty Images

 

#Külföld#kuvait#nők#hadsereg

Címlapról ajánljuk