Külföld

Harmincnyolc embert ítéltek halálra Indiában terrorizmus miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 18. 12:47

Egy 50 halottal és 200 sebesülttel járó merényletsorozat kapcsán született döntés.

Az indiai bíróság összesen 38 embert ítélt halálra egy 2008-as merényletsorozat miatt, amely következtében ötvenen vesztették életüket és több mint kétszázan megsérültek – adta hírül az AP. A konfliktus az indiai Gudzsarát állam legnagyobb városában, Ahmedabadban robbant ki. A térségben hagyományosan sok konfliktus alakul ki a hinduk és a muszlimok között.

A 2008-as ahmedabadi robbantásokat a Harkat-ul-Jihad-al-Islami nevű, egykor pakisztáni székhelyű, de ma már nem aktív terrorszervezet vállalta magára. India történetében még nem osztottak ki egyszerre ennyi halálbüntetést, a 38 kivégzés mellett a bíróság 11 embert életfogytiglan tartó börtönbüntetésre is ítélt.

A terroristák Ahmedabad sűrű piacain és csomópontjain robbantottak, az első merénylet után húsz perccel pedig újabb robbanások rázták meg az utcákat. A támadássorozat során a merénylők összesen több mint egy tucat robbanófejet használtak.

Több mint 13 évvel a robbantások után az indiai bíróság a halál- és börtönbüntetések mellett 28 embert fel is mentett, miután nem találtak ellenük elegendő bizonyítékot.

Nyitókép: elfogott terroristák 2008-ban. Fotó: AP/Ajit Solanki

#Külföld#india#ítélet#terrorizmus

Címlapról ajánljuk