Külföld

EU-s biztos: A Magyarország elleni ítélet biztosítja, hogy az adófizetők pénze oda kerüljön, ahova kell

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 16. 19:54

Johannes Hahn szerint új eszközt kapott az EU a bíróságtól a jogállamiság megvédésére.

Az Európai Unió Bíróságának szerdai ítélete olyan új eszközt adott az EU kezébe, amely a jogállamiság elveire alapozva megvédi az uniós költségvetést, biztosítva, hogy az adófizetők pénze oda kerüljön, ahova kell, mondta Johannes Hahn költségvetésért felelős EU-s biztos.

Az európai bizottsági tag abban a vitában szólalt fel, amelyet azért szervezett az EP, mert az uniós bíróság szerdán úgy ítélte, hogy a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletet megfelelő jogalapon fogadta el az EP és a Tanács.

Nem tehettünk engedményeket, amikor az EU alapértékeiről és pénzügyi érdekeiről van szó, az összes erőfeszítésünket a felmerülő problémák megoldására kell koncentrálnunk

– mondta.

Hozzátette: a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet immár része lett az uniós eszköztárnak, amely a 7-es cikk szerinti eljárással, a kötelezettségszegési eljárásokkal vagy a jogállamisági jelentéssel együtt a jogállam megóvását és a pénzügyi visszaélésekkel szembeni fellépést erősíti.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője azt mondta: „az EP baloldali többsége úgy ünnepli a szerdai ítéletet, mintha az az európai együttműködés fényes sikere lenne, miközben a valóság az, hogy ez a döntés zsákutcába vezet”.

Az ellenzék EP-frakciója azonban üdvözölte a döntést, szerintük a magyar kormány alaptalanul állítja, hogy a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt büntetik vele az országot. A szerdai döntéssel az RTL Híradó is foglalkozott.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#johannes hahn#eu#megbízott#képviselő#törvény#bíróság#döntés#jogállamiság

Címlapról ajánljuk