Külföld

Botrányos körülmények között távozott a londoni rendőrség első női főparancsnoka

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 8:53

Sadiq Khan, London polgármestere az utóbbi időszakban kipattant botrányok nyomán megvonta tőle bizalmát. Az állományban a női vezető alatt is gyalázatos szintet ért el a nőgyülölet.

Cressida Dick a Scotland Yard vezetőjeként a legmagasabb rangú rendőrtiszt volt Nagy-Britanniában, egyben a londoni rendőrség 192 éves történetében az első női főparancsnok. 

Csütörtök este közölte: a polgármester kérésére rövid ideig még posztján marad, hogy a vezetőváltás időszakában biztosíthassa a rendőrség működésének stabilitását, számolt be az MTI.

A parancsnyok, mint mondta, óriási szomorúsággal nyugtázta, hogy a londoni polgármester már nem bízik annyira vezetői tevékenységében, hogy ő azt folytathatná, így nem maradt más választása, mint hogy távozzon posztjáról.

Lemondását bejelentő közleményében utal a közelmúlt legtraumatikusabb bűncselekményére, amelyben a Scotland Yard egyik rendőre brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt. 

Cressida Dick azt írta: tudja, hogy ez a gyilkosság és „számos egyéb rettenetes ügy” kikezdte a londoni rendőrségbe vetett közbizalmat.

Wayne Couzens tavaly március 3-án éjjel, szolgálaton kívül, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot. Csaknem 130 kilométert autózott áldozatával, majd egy elhagyatott helyen megerőszakolta és egy övvel megfojtotta. A rendőr a holttestet megpróbálta elégetni, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta.

A londoni rendőrség történetében példátlan bűncselekmény országszerte hatalmas felháborodást és megdöbbenést keltett. Couzenst a londoni büntetőbíróság tavaly szeptemberben tényleges életfogytiglani börtönre ítélte.

Belső botrányok

Ezzel összefüggésben további súlyos bírálatok érték a Scotland Yardot és a főparancsnokot, miután Sarah Everard emlékére Londonban több százan csendes megemlékezésre gyűltek össze, és a rendőrség a koronavírus-járvány miatt akkoriban érvényben lévő gyülekezési korlátozásokra hivatkozva erővel feloszlatta a demonstrációt, amelybeen zömmel nők vettek részt.

Emellett a Scotland Yard felügyeleti hatósága által elvégzett, panaszbejelentésekre alapozódó, minap nyilvánosságra hozott vizsgálat számos esetben rasszista, diszkriminatív, homofób megnyilvánulásokat, szexuális zaklatásokat, bűncselekmények áldozatait sértő üzenetváltásokat tárt fel a Scotland Yard rendőri állományán belül. A BBC szerint a jelentésben úgy fogalmaztak

az állományban „gyalázatos” szintet ért el a nőgyűlölet, a diszkrimináció és a szexuális zaklatás.

Cressida Dick 2017-ben került a Scotland Yard élére, és főparancsnoki megbízatása 2024-ig szólt volna.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

#Külföld#nagy-britannia#london#rendőrség#lemondás#botrányok

Címlapról ajánljuk