Külföld

Szijjártó Péter: Nem fogadunk új NATO-csapatokat Magyarország területén

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 5:53

A magyar külügyminiszter szerint már vannak NATO-katonák az ország területén, méghozzá a magyar honvédség tagjai. 

Magyarország nem fogad további NATO-katonákat az ukrajnai válság miatti manőverek részeként – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az Euronewsnak

Korábban az Egyesült Államok katonákat küldött Lengyelországba és Romániába, míg Németország Litvániában növelte a csapatok számát. Észtországban, Lettországban és Litvániában, valamint Lengyelországban már korábban is állomásozott NATO-haderő. 

Szijjártó Péter azonban azt mondta, hogy magyar földre nem érkeznek többletcsapatok. 

Nem, nem egyeztünk bele, és nem is fogunk beleegyezni, mert az ország területén már vannak NATO csapatok: a magyar hadsereg, amely elegendő a biztonság garantálásához

– mondta.

Oroszország ugyan tagadja, hogy inváziót tervezne, de becslések szerint 100 000 katonát állomásoztat Ukrajna határai közelében.

Az amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy az amerikai csapatok nem Ukrajnában kerülnek bevetésre, hanem az Egyesült Államok NATO-szövetségeseinek védelmét biztosítják. Ezek a katonák egészítik ki azt a 8500 katonát, akiket a Pentagon a múlt hónapban állított készenlétbe, hogy szükség esetén készen álljanak az európai bevetésre.

Szijjártó Péter szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljék a háborút, ezzel ugyanis szerinte Közép-Európa kerülne a legnagyobb veszélybe. Úgy vélte, nem hatásos, hogy a Nyugat következményekkel fenyegeti az oroszokat, mert ebből a Krím annektálásakor sem lett semmi, Németország például kitartóan üzletel Oroszországgal. 

Nyitókép: Andrej Cukic/MTI/EPA

#Külföld#ukrajna#oroszország#szíjjártó péter#külügyminisztérium#nato

Címlapról ajánljuk