Külföld

Negyven éve nem volt ilyen szárazság, 13 millió embert fenyeget éhínség Afrika szarván

rtl.hurtl.hu

2022. február 8. 10:34

Kevesebb mint 330 millió dollárból fedezni tudnák fél évig 4,5 millió ember legalapvetőbb szükségleteit.

Tizenhárommillió embert fenyeget súlyos éhínség Afrika szarván az aszály miatt – közölte az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) kedden.

A Szomáliát, Etiópiát és Kenyát is magában foglaló térségben 1981 óta nem volt ennyire száraz az időjárás.

A WFP szerint azonnali segítségre van szükség, hogy el lehessen kerülni a nagyobb humanitárius válságot.

Az aszály nagy csapás az Etiópia déli és délkeleti részén, Kenya délkeleti és északi részén, valamint Szomália déli-középső részén vándorló, állattenyésztésből és mezőgazdaságból élő közösségek számára. A térségben egyébként is sokan alultápláltak.

A Világélelmezési Programnak 327 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy a következő fél évben fedezni tudja 4,5 millió ember legalapvetőbb szükségleteit, illetve segítse a közösségeket, hogy ellenállóbbá váljanak a szélsőséges éghajlati eseményekkel szemben.

A szervezet közleményében rámutatott: az elmúlt három esős évszakban nagyon kevés csapadék hullott, ami megtizedelte a termést, és szokatlanul nagy elhulláshoz vezetett az állatállományban.

A víz- és legelőhiány miatt számos családnak kellett hátrahagynia otthonát, és a népességmozgás egyre több konfliktushoz vezet a különféle közösségek között.

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban továbbra is az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat – figyelmeztetett a WFP.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) február elején azt mondta: március közepéig több mint hatmillió ember szorulhat sürgős humanitárius segítségre Etiópiában. Egy szomáliai civil szervezet szerint Szomáliában több mint hétmillió embernek kellene sürgős segítség.

Nyitókép: Tevéket itat egy asszony karjában gyermekével az etiópiai Beda'as Kebele faluban január 21-én. Etiópia szomáliaiak lakta régiójában a szárazság miatt bezártak az iskolák, a gyerekek feladata az állatok gondozása – Fotó: Mulugeta Ayene/MTI/AP/UNICEF

#Külföld#etiópia#szomália#kenya#afrika szarva#éhínség

Címlapról ajánljuk