Külföld

Több gázt vehet Európa az Egyesült Államoktól, hogy kevésbé függjön az oroszoktól

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 19:50

Az USA készségesen eladna az EU tagállamainak nagyobb mennyiségű cseppfolyós földgázt. Így nem lehet baj, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Washingtonban találkozott hétfőn az Európai Unió és az Egyesült Államok Energiatanácsa, amelyen arról tárgyaltak, hogyan tudna az Egyesült Államok még több cseppfolyós földgáz (LNG) szállításával segíteni az európai energiaválság megoldásában – tudósított a hvg.hu. Az USA már jelenleg is az EU legnagyobb LNG-beszállítója, amelyet palagázból, azaz repesztéses technológiával állít elő, ezzel pedig önellátóvá vált az utóbbi két évtizedben.

Az Energiatanács nyilatkozata leszögezte, hogy az Egyesült Államok és az EU közösen azon dolgoznak, hogy az Unióba folyamatosan, elegendő földgázt szállítsanak a világ különböző forrásaiból, hogy

elkerüljék az ellátási sokkokat, beleértve azokat is, amelyek Ukrajna orosz inváziójából származhatnak.

Jelenleg az EU tagállamai Oroszországból, az Északi-tengeren, a Fekete-tengeren, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztülhaladó gázvezetékeken keresztül szerzik be a felhasznált földgáz jelentős részét, de már nem a többségét. Egyes országok, mint például Magyarország, továbbra is az oroszoktól szerzik be a felhasznált gáz legnagyobb részét. 

Azonban mióta Oroszország és Ukrajna a Krím és két ukrán megye 2014-es megszállása miatt folyamatosan a nyílt háború határán van, továbbá a két ország közötti gázár-viták miatt rendszeresen fel-felfüggesztik a gázszállítást, az Unió folyamatosan igyekszik lazítani az orosz gáztól való függőségét.

Az amerikai-EU Energiatanácsa közös nyilatkozatában le is szögezte: elfogadhatatlan, hogy az energiaellátást fegyverként vagy geopolitikai karként használják fel.

Ha pedig Oroszország megtámadná Ukrajnát, a nyugati szankciók miatt az oroszok felfüggeszthetik a teljes gázexportot, ez pedig nehéz helyzetbe hozná az Európai Uniót. Ennek kiváltására szóba került már a közel-keleti Katar európai LNG-behozatalának lehetséges növelése is.

Nyitókép: LNG-tanker egy texasi kikötőben, az Egyesült Államokban / Getty Images

#Külföld#földgáz#egyesült államok#európai unió#oroszország

Címlapról ajánljuk