Külföld

Moszkva szerint egy amerikai tengeralattjáró orosz vizekre hatolt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 12. 17:35

Az amerikai haditengerészet egyik Virginia osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárója sértette meg Oroszország területi vizeit.

Behatolt egy amerikai atomtengeralattjáró Oroszország területi vizeire a Távol-Keleten, a Kuril-szigetek térségében,  közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy az incidens idején Oroszország Csendes-óceáni Flottája a térségben gyakorlatozott.

A moszkvai tájékoztatás szerint az amerikai haditengerészet Virginia osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárója magyar idő szerint szombat délelőtt sértette meg Oroszország területi vizeit. Az Egyesült Államoknak húsz Virginia osztályú  tengeralattjárója van.

A csendes-óceáni orosz flotta Saposnyikov marsall nevű hajója felszólította az amerikai harci járművet, hogy emelkedjen a felszínre, amely azonban ezt megtagadta. Ezt követően az orosz romboló távozásra kényszerítette az amerikai tengeralattjárót, írja az MTI az AFP és a Reuters hírügynökségek jelentéseire hivatkozva.

Az orosz Tassz hírügynökség azt írja, hogy az amerikai tengeralattjáró egy kis vízalatti drónt indított, hogy a radarokon és a szonárokon megjelenő célképet két részre ossza, majd maximális sebességgel visszavonult az orosz felségvizekről.

A Tassz szerint az orosz védelmi minisztérium bekérette a moszkvai amerikai nagykövetség védelmi ügyekkel foglalkozó katonai attaséját az orosz államhatár megsértésével kapcsolatban. Az amerikai haditengerészet és diplomácia egyelőre nem nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban.

Nyitókép: USS Virginia – Fotó: Mass Communication Specialist 2nd Class Ashley Hedrick/U.S. Navy

#Külföld#egyesült államok#oroszország#tengeralattjáró#csendes-óceán#incidens

Címlapról ajánljuk