Külföld

Egy katolikus pap több mint húsz évig rosszul mondta a keresztelő szövegét, nagy bajt csinált

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 15. 17:25

Andres Arango atya pályafutása alatt keresztelések ezreit végezte, mindet érvénytelennek nyilvánította a phoenixi egyházmegye. Mivel a keresztség az első a szentségek közül, egyeseknek meg kell ismételniük más szentségeket is.

Lemondott a phoenixi Szent Gergely-plébánia papja, miután egy egyházi vizsgálat megállapította, hogy több mint 20 éves pályafutása nagy részében érvénytelen kereszteléseket végzett, írja a CNN.

Andres Arango atya, aki keresztelések ezreit végezte, azt mondta: 

Megkeresztelünk téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. 

Thomas Olmsted, a phoenixi egyházmegye püspöke szerint a „megkeresztelünk” helyett „megkeresztellek” kellett volna elhangozzon a keresztelők során.

„A többes szám használatával az a probléma, hogy nem a közösség keresztel meg valakit, hanem maga Krisztus, és egyedül ő az, aki minden szentségben elnököl, és így Jézus Krisztus az, aki keresztel” – írta Olmsted a plébániához írt üzenetében.

A tévedés azt is jelenti, hogy mivel a keresztség az első a szentségek közül, egyeseknek meg kell ismételniük a további hat szentséget is (pl. a konfirmáció, az Eucharisztia, a házasság szentségét).

Igyekeznek helyrehozni a hibát

Arango február 1-jével lemondott a phoenixi Szent Gergely-plébánia lelkipásztori tisztségéről. 

Elszomorít, hogy papként végzett szolgálatom során érvénytelen kereszteléseket végeztem, mivel rendszeresen helytelen formulát használtam. Mélységesen sajnálom a hibámat és azt, hogy ez számos embert érintett

– fogalmazott Arango a hívekhez írt üzenetében.

Az egyházmegye létrehozott egy külön weboldalt azok számára, akik úgy gondolják, hogy érvénytelen keresztségben részesültek.

Arango 1995-ben kezdte pályafutását Brazíliában. Továbbra is lelkipásztor marad, energiáját és idejét annak szenteli, hogy segítsen azoknak, akiknek érvénytelen volt a keresztelőjük. Olmsted azt mondta, nem hiszi, hogy Andresnek szándékában állt ártani bármelyik egyháztagnak.

Nyitókép: így keresztel Ferenc pápa, a katolikus egyház feje – Fotó: Vatican Media/Pool/Spaziani/Mondadori Portfolio via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#usa#phoenix#katolikus pap#keresztelő#érvénytelen

Címlapról ajánljuk