Külföld

Meghalt a kútba esett ötéves marokkói fiú, akit négy napja próbáltak kimenteni

rtl.hurtl.hu

2022. február 6. 8:08

Az egész ország figyelte izgatottan a mentési akciót, Marokkó királya is részvétét fejezte ki a családnak. 

Nem sikerült élve kimenteni azt az ötéves fiút, aki kedden este esett bele a 32 méter mély, szűk kútba Marokkóban, és azóta próbálták kimenteni a mentőalakulatok. A kisgyereket szombat este sikerült kiemelni a kútból. Felhozását eleinte örömujjongással fogadta a mentést a helyszínen követő több száz ember, de nagyjából fél órával később a helyi hatóságok bejelentették, hogy Rayan meghalt.

A gyerek szüleit személyesen hívta fel Marokkó uralkodója, hogy részvétét fejezze ki.

A Rayan Oram halálával végződő tragikus balesetet követően őfensége VI. Mohamed király felhívta a kútba esett fiú szüleit


tudatta egy közleményben a királyi palota. Közlésük szerint az uralkodó figyelemmel kísérte a mentőakciót, és utasította a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a kisfiú kimentésére, és azért, hogy élve tudják visszaadni a szüleinek.

A kútba esett gyerek szülei. Fotó: Jalal Morchidi/Anadolu Agency via Getty Images

Egy pillanatra nem figyeltem oda

A kisfiú helyi idő szerint kedden este esett bele a kútba, az ország északi részén található Tamorot városában. Apja a helyi sajtónak másnap elmondta, hogy éppen karbantartást végzett a kúton, és Rayan akkor esett bele, amikor egy pillanatra nem figyelt oda rá. 

A kút, ahova beleesett az ötéves marokkói fiú. Fotó: Jalal Morchidi/Anadolu Agency via Getty Images

Eleinte azt sem tudták, hogy beleesett, és a környéken keresték az eltűnt gyermeket, akit sírását hallva találtak meg végül a kútban. A férfi hozzátette:

Azóta nem aludtam egy percet sem.

A mentőalakulatok először azzal próbálkoztak, hogy felhúzzák a szűk kútból, de végül másik módszert választottak, mert félő volt, hogy kiemelése közben ráomlik az alig fél méter átmérőjű kút fala. A kút mellett kezdtek el egy gödröt ásni, olyan mélyre, ahol a fiú van, hogy aztán egy vízszintesen fúrt lyukon keresztül érjék el a gyermeket.

A fiú kimentésére ásott gödör a kút mellett. Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

A fiúnak oxigént, étel és vizet eresztettek le, és egy leküldött kamra képén csütörtökön látni lehetett, hogy életben van. Szombat reggel a mentőalakulatok már azt mondták, hogy olyan pózban fekszik, hogy nem lehet megállapítani, hogy életben van-e, és később már egyáltalán nem közöltek semmilyen információt az állapotáról.

A mentést földcsuszamlások és az ásás és fúrás közben talált sziklák is nehezítették, és több alkalommal is ideiglenesen le kellett állítani a mentési munkálatokat, hogy biztosak legyenek benne, nem omlik rá a gyerekre a kút fala. 

Nyitókép: Jalal Morchidi/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#marokkó#kút#kútba esett gyerek#mentés

Címlapról ajánljuk