Külföld

Kamilla királyné - utódlásáról beszélt II. Erzsébet

rtl.hurtl.hu

2022. február 6. 6:02

A mindenkori királynő férje nem királyi, hanem hercegi rangban van.

Kamilla királyné. Ezt a rangot fogja kapni Károly herceg brit trónörökés felesége, amikor Károly lesz a brit uralkodó. Erről trónralépésének hetvendik évfordulója alkalmából közzétett üzenetében beszélt II. Erzsébet brit királynő, aki most beszélt erről először nyilvánosan - írta az MTI. 

Kamillának, Károly walesi herceg második feleségének is kijár a királyi fenség cím, mióta 2005-ben összeházasodott a trónörökössel, azonban a házaspár annak idején úgy döntött, hogy Kamilla a cornwalli hercegnő rangját veszi fel. 

A trónörökös felesége jogot formálhatna a walesi hercegnői rangra is, Kamilla azonban erről már az esküvő előtt lemondott, tekintettel Károly első feleségére, az 1997-ben tragikus autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőre, aki viselte ezt a címet.

Arról, hogy Károly trónra lépése után Kamilla felvegye-e a királynői rangú hitves -  „Queen consort" - címet, a hercegi pár esküvője óta folyamatos a vita a brit társadalomban és a sajtóban.

A 96. évében járó uralkodó a trónra lépése 70. évfordulójára kiadott üzenetében - kiemelve Kamilla hercegnő „hűséges szolgálatát" - úgy fogalmazott: őszinte kívánsága az, hogy „amikor eljön az idő", és fia, Károly herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a Queen Consort, vagyis Károly királynői rangú hitvese címet viselhesse.

A platinajubileumi üzenetben a királynő első ízben szólt ennyire konkrétan saját utódlásáról is, megnevezve majdani királyként elsőszülött fiát, a 74. életévében járó Károly herceget.

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort", vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt. Fordítva ez nem érvényes, vagyis a mindenkori királynő férje nem királyi, hanem hercegi rangban van, megszólítása királyi fenség. Így volt ez II. Erzsébet királynő néhai férje, a századik születésnapja előtt nem sokkal, tavaly áprilisban elhunyt Fülöp edinburghi herceg esetében is.

Nyitókép: Károly herceg, Kamilla hercegné és II. Erzsébet királynő, egy 2018-ban készült fényképen.  Fotó:  Max Mumby/Indigo/Getty Images

 

#Külföld#ii. erzsébet#királynő#nagy-britannia#egyesült királyság#utódlás#károly herceg#kamilla h

Címlapról ajánljuk