Külföld

Magányos öngyilkos merénylő állt a kabuli mészárlás mögött

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 4. 20:06

13 amerikai katona és legalább 170 afgán civil vesztette életét tavaly augusztusban, amikor a kaotikus amerikai kivonulás idején a kabuli reptérnél bomba robbant a tömegben.

Az eddigi elképzelésekkel ellentétben egyetlen magányos öngyilkos merénylő volt felelős a tavaly augusztusi afganisztáni reptéri robbantásért, állapította meg a katonai vizsgálat. Az NBC News cikke szerint a 13 amerikai katona és legalább 170, az országból menekülni akaró afgán civil életét kioltó támadás nem összetett akció volt, ahogy azt korábban hitték.

Frank McKenzie tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság, a CENTCOM parancsnoka pénteki sajtótájékoztatóján azt közölte a hadsereg által készített jelentéssel kapcsolatban, hogy kezdetben két robbantásról, két öngyilkos merénylőről szóltak az értesülések és hogy az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei tüzet nyitottak az amerikai erőkre és civilekre. A felülvizsgálat azonban megállapította, hogy ez nem így volt.

A támadás részletes kivizsgálásának végén a szakértők megállapították, hogy egyetlen robbanószerkezet, úgynevezett srapnel bomba lépett működésbe. A szerkezet acélgolyókkal volt megtöltve, amiket a robbanás ereje szétvetett. Az ilyen házi készítésű pokolgépek ha sok ember között lépnek működésbe, hatalmas pusztítás tudnak végbevinni. Így történt ez a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér kapujánál feltorlódott tömeg esetében is.


A területen tartózkodó összes amerikai katona golyóálló mellényt és sisakot viselt, amelyek ugyan megállították a becsapódó golyócsapágyakat, de nem tudták megakadályozni a fedetlen testrészeik súlyos, halálos sérüléseit. A robbanásban negyvenöt katona megsérült, 13-an pedig meghaltak: 11 tengerészgyalogos, egy katona és egy tengerész.

A vizsgálat szerint a robbanás egyetlen ISIS-terrorista műve volt. A támadó fekete ruhát viselt és rögtönzött robbanószerkezet volt a testére erősítve. A csapágygolyókkal megtöltött bomba a becslések szerint 20 kiló robbanóanyagot tartalmazott.

A golyók ereje olyan volt, hogy kezdetben lőtt sebeknek tűntek, mondta McKenzie. Azonban a videók és a szemtanúk beszámolói, valamint a katonai és civil orvosszakértők megállapításai szerint a halottak és a sebesültek közül senkit sem lőfegyverrel öltek meg. „Az a tény, hogy ez a vizsgálat ellentmondott az első benyomásunknak, azt mutatja számomra, hogy nyitottan, az igazságot keresve zajlott a vizsgálat” – mondta Frank McKenzie tábornok. 

Nyitókép: sérültet visznek a kabuli sürgősségi kórházba a reptéri robbantás helyszínéről 2021. augusztus 26-án – Fotó: Marcus Yam/Los Angeles Times/Getty Images

#Külföld#afganisztán#egyesült államok#kabul#merénylet#öngyilkos merénylő#vizsgálat#isis

Címlapról ajánljuk