Külföld

USA: Népirtásról fabrikált videót akarnak bevetni az oroszok háborús ürügyként

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 3. 18:51

A hamis videóban azt mutatták volna, hogy ukránok támadnak oroszokra. Az amerikaiak azt állítják, azért hozták nyilvánosságra az információt, mert remélik, hogy ezzel megakadályozzák a tervet.

Az USA információt szerzett arról, hogy Oroszország egy hamisított videót használna ürügyként arra, hogy földi inváziót indítson Ukrajna ellen. Ezzel pedig a már most folyó dezinformációs kampányaik üzenetét erősítenék fel.

Az amerikai kormány szerint a videó tartalma az lenne, hogy az ukránok népirtást követnek el oroszul beszélő honfitársaik ellen, vagy orosz területeken. A videó nyomán támadó botránnyal pedig igazolni tudnák támadási szándékukat a Donbassz-régióban, írja a New York Times.

A kormánytisztviselők arról már nem beszéltek, hogyan szereztek tudomást a tervről, és bizonyítékokat sem mutattak be róla. Elmondásuk szerint azért, mert ezzel veszélybe sodornák forrásaikat.

Az amerikaiak azt állítják, hogy azért hozták nyilvánosságra az információt, mert remélik, hogy ezzel megakadályozzák a tervet.

A kormány szerint a véres videóban hamis ukrán fegyvereket, török gyártmányú drónokat, valamint gyászoló oroszokat játszó színészeket is mutattak volna.

Az elmúlt hónapokban az USA hírszerzői és független szakértők is arra figyelmeztettek, hogy komoly dezinformációs kampányt folytatnak az oroszok a közösségi médiában, erre pedig konteós oldalakat és állami hírforrásokat használnak.

Ahogy az RTL Híradó is beszámolt róla, Ukrajnában már elkezdtek készülődni egy esetleges orosz invázióra.

Nyitókép: Ukrán katona egy NLAW könnyű, hordozható páncéltörő rakéta használatát gyakorolja a nyugat-ukrajnai Javoriv melletti bázison 2022. január 28-án. A rakétákat január 18-án kezdték szállítani Nagy-Britanniából. Fotó: MTI/AP/Pavlo Palamarchuk

#Külföld#ukrajna#oroszország#Videó#invázió#usa

Címlapról ajánljuk