Külföld

Gyönyör Teréz, a kedves méregkeverő néni

rtl.hurtl.hu

2022. február 2. 5:58

Élete végéig börtönben ülhet, mert legalább három embert próbált megölni mérgezett kávéval és teával. Mindegyiküknek milliókkal tartozott. 

Kreatív, ügyes, kedves.

Így emlékezett vissza a magyar határtól alig három kilométernyire található Ipolyságon élő Gyönyör Terézre a Házon Kívül stábjának Klaudia Sasváryová. Hozzátette:

Teréz édesanyám gyerekkori barátnője. Amióta az eszemet tudom, azóta ismerem, majdhogynem a családunk része volt.


Az idén 70 éves Gyönyör Terézt az egész környék ismerte: Két évtizeden át volt tanár és nevelő különböző tanintézményekben, később az egyik takarékpénztár házaló ügynöke, majd az ipolysági OTP-bankfiók vezetője lett. Onnan ment nyugdíjba. Egy látszólag kedves, hétköznapinak tűnő idős hölgy, akit a szlovák sajtó most sorozatgyilkosként emleget.  

Öt gyilkossági kísérlet

A nőt tavaly szeptemberben elsőfokon 25 év fegyházbüntetésre ítélte a szlovák bíróság 10 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás és 5 rendbeli gyilkossági kísérlet miatt. Három embert próbált megölni, de mint az ítélethirdetéskor elhangzott: elképzelhető, hogy korábban többekkel is végzett, ám a gyilkosságokat utólag nem lehet bizonyítani.

Gyönyör Teréz. Fotó: Házon Kívül

Egyik áldozata Klaudia volt. Ő 18 ezer eurót adott kölcsön Teréznek (mai árfolyamon majdnem 7 millió forint), de amikor közeledett a visszafizetés határideje, Teréz újabb és újabb indokokkal állt elő, hogy miért nem tud fizetni.

Aztán 2014-ben egy nap Teréz beszaladt hozzá az önkormányzati munkahelyére, hogy fénymásoljon le neki valamit. Klaudia gyógyteája ott volt az asztalon, a fénymásoló pedig a másik szobában. Amikor visszament a lefénymásolt papírokkal, Klaudia kiitta a teáját. A nő a Házon Kívülnek elmondta: először rettentő szájszárazságot érzett, és hiába ivott egy pohár vizet, mire visszaért a helyére újra nagyon szomjas volt.

Utána éreztem, hogy homályosodik el előttem a papír, nem látok rendesen, összefolynak a betűk, és reszketés fogott el.

Ezután már azt érezte, hogy össze fog esni, és elment beszédkészsége is, nem úgy jöttek ki a szájából a hangok, ahogy szerette volna.

Meg voltam róla győződve abban a pillanatban, hogy agyvérzésem van.

A kórház intenzív osztályán ébredt másnap: semmi nem utalt agyvérzésre, és a tünetei egy nap után megszűntek. Senki nem tudta, mi történhetett.

Ugyanilyen tünetekről számolt be Teréz egy másik áldozata, Zdenka, aki 44 ezer eurót (16 millió forint) adott kölcsön a nőnek. Ő azután lett rosszul, hogy ivott egy kávét Terézzel.

Rettenetesen kiszáradt a szám, és teljesen elvesztettem a mozgáskoordinációmat. Nem forgott a nyelvem. Még soha nem éreztem ilyet azelőtt.

A lévai kórház sürgősségi osztályán ellátták, majd másnapra nála is egy csapásra elmúltak a tünetek. 

Fél évvel az első eset után, 2015 áprilisában Zdenka megint megpróbálta visszaszerezni a pénzét. Elment Gyönyör Teréz lakására, ahol elfogadott egy csésze kávét. Nem sokkal ezután már pontosan tudta, mi történik vele. Szólt a nő férjének, hogy vigye haza, mert nem lesz képes majd vezetni. A szülei házában valahogy eljutott a szobájáig, ahol összeesett. A bátyja hívta a mentőket, amikor rátalált.

Amikor magamhoz tértem, le voltam kötözve. Még akkor is szörnyű hallucinációim voltak. 


Az első áldozat, Klaudia számára ekkor már nyilvánvaló volt, hogy megmérgezték. Az első sikertelen próbálkozás után ugyanis az idős nő felkereste az otthonában azzal, hogy nyomtassanak ki valamit. Klaudia megfőzte a teákat, és kiment nyomtatni. 

Fotó: Házon Kívül

Az volt a szerencséje, hogy csak két kortyot tudott inni a teából, mielőtt el kellett rohannia otthonról. Majd újra rosszul lett.

Magas pulzus, de akkora, hogy a mellkasomban éreztem a fájdalmat, ahogy a szívem üt, annyira hevesen vert. Aztán jöttek a hallucinációk.

Már csak az volt a kérdés, hogy milyen mérget használt Gyönyör Teréz. A bírósági ítélet szerint az évezredek óta ismert antropint, amit mandragórából, a csattanó maszlagból vagy a nadragulyából lehet kivonni. 

Barak Dávid, a Paraméter című szlovákiai magyar hírportál főszerkesztője, aki négyrészes cikksorozatban foglalkozott azt üggyel, a Házon Kívülnek elmondta:

Az antropin méreg sajátossága, hogy rendkívül gyorsan lebomlik a szervezetben. Exhumálni sem érdemes, mert utólag nem lehet kimutatni a jelenlétét.

A harmadik áldozat a közjegyző, Janka volt, akit háromszor vittek be agyvérzésre utaló tünetekkel a kórházba, és minden egyes alkalommal úgy engedték haza, hogy nyoma sem volt agyvérzésnek. A nő elmondta:

Senki nem tudta diagnosztizálni, mi van velem. Mindig meg voltak lepődve, hogy katasztrofális állapotban hoznak be a kórházba, én pedig két perc múlva egészséges vagyok.

Csapdába csalták

A három áldozat végül közösen buktatta le Gyönyör Terézt. Egy ipolysági pszichiáternél találkoztak, aki felfigyelt a rejtélyes esetekre, és bemutatta egymásnak a három nőt. A csali a közjegyző volt, aki meghívta magához kávézni Gyönyör Terézt. A terv az volt, hogy egyedül hagyja a merénylőt a kávéval néhány percre. Janka elmondta:

Tudtam, hogy valami van a kávémban. Azt mondtam, hogy most nem kívánom a kávét, ezért megkérdeztem az asszisztensem, hogy megissza-e. Ez persze a terv része volt. Az asszisztensem bejött és kivitte a csészét. Teréz felugrott a fotelból, hogy add ide majd én megiszom, de addigra már késő volt.

Az asszisztens zacskóba csomagolta a csészét és a tartalmát, és odaadta a közjegyző férjének, aki az épület előtt várt a kocsijában, majd elvitte a kávét a Nyitra megyei rendőrkapitányságra, ahol megvizsgálták, és kiderült, hogy antropin van benne.

A bíróság szerint legalább 150 ezer euróra, vagyis 55 millió forintra rúg az az összeg, amelyet Teréz tíz hitelezője sosem kapott vissza. Ahogy nem lehet tudni, honnan volt a méreg, úgy azt sem, hogy hova lett a rengeteg pénz.

Gyönyör Teréz az elsőfokú ítélet után felmentéséért fellebbezett, míg az ügyészség tényleges életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte. Az indoklás szerint az államnak példát kell statuálnia.

Nyitókép: Gyönyör Teréz a bíróságon. Fotó: Házon Kívül

 

#Külföld#szlovákia#gyönyör teréz#sorozatgyilkos#mérgezés#Házon kívül

Címlapról ajánljuk