Külföld

Trump tanácsadói bevetették volna az amerikai hadsereget a szerintük elcsalt elnökválasztás miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 6:50

Le akarták foglaltatni a szavazógépeket azokban az államokban, ahol a volt elnök vereséget szenvedett.

Donald Trump volt elnök tanácsadói rendeleteket készítettek elő az amerikai védelmi minisztérium és a belbiztonsági minisztérium számára, hogy a 2020-as elnökválasztás után azokban az államokban lefoglalhassák a szavazógépeket, ahol Trump nem szerezte meg a szavazatok többségét – közölte több forrásra hivatkozva a CNN.

A híroldal szerint az ötlet nem Trumptól, hanem Phil Waldron nyugalmazott ezredestől és Michael Flynn nyugalmazott altábornagytól, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójától származott.

A két tanácsadó nyilvánosan is beszélt erről az elnökválasztás idején, mert szerintük Trump választási csalások miatt szenvedett vereséget Joe Bidentől. Azonban a CNN szerint a tervezetek azt bizonyítják, hogy Trump tanácsadói komolyan gondolták, hogy a hadsereget vagy a szövetségi hatóságokat használják fel a választási eredmények befolyásolására. A szavazóeszközök karhatalmi lefoglalása példátlan lett volna az Egyesült Államok történelmében.

A CNN szerint a Pentagon számára előkészített rendelettervezetet, amely a szavazógépek lefoglalására utasítja a védelmi minisztériumot, a Nemzeti Levéltár már átadta az amerikai képviselőház különbizottságának, amely a Capitolium 2021. január 6-i ostromát vizsgálja.

A testület most átnézi, hogy a rendelet kidolgozásában milyen szerepe volt Trump embereinek, beleértve Flynnt, Waldront, valamint Trump volt ügyvédeit, Rudy Giulianit és Bernie Kerik-et. Utóbbiak az elnökválasztás után a választási csalásra utaló bizonyítékok felkutatásán dolgoztak.

Giuliani saját ügyvédje, Robert Costello a hadsereget érintő végrehajtási utasításról azt mondta, hogy nemcsak az ügyfele, de Trump is ellenezte a szavazógépek lefoglalását. 

Nyitókép: Reuters

#Külföld#donald trump#egyesült államok#elnökválasztás#választási csalás#pentagon#hadsereg

Címlapról ajánljuk