Külföld

Nem tudtak megállapodni, ki legyen az új olasz elnök, így visszahívták a régit, aki már a háta közepére se kívánta a pozíciót

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 29. 20:00

Ezentúl is Sergio Mattarella lesz a kormányfő.

Végre eredményt hozott a hétfő óta húzódó olasz elnökválasztás: az eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek szombat este. Ennyi időbe telt, hogy a parlamentben összejöjjön neki a mandátumhoz szükséges 505 szavazat, írja az MTI.

A többszörös eredménytelen szavazási fordulók után a parlamenti pártok szombaton újabb mandátum elvállalására kérték a hét év után távozásra készülő államfőt. Délután egyeztettek vele, a nyolcvan éves államfő pedig elvállalta a feladatot.

Ez azt jelenti, hogy Mario Draghi maradhat a miniszterelnök. Az államfői pozíciót 2015 óta betöltő Mattarella már hónapok óta azt hangoztatta, hogy nem akar újabb mandátumot. A választás első fordulójakor még arról posztolt képeket a közösségi médiában, hogy épp kiköltözik az elnöki palotából.

A parlament felkérésére azonban nem utasíthatja vissza az újabb mandátumot, ha a pártok attól teszik függővé a kormányzás és az ország stabilitását.

Az államfő ismételt megválasztása nem precedens nélküli: Sergio Mattarella elődje, a szintén baloldali Giorgio Napolitano 2006-tól 2015-ig maradt az elnöki székben, mivel az első hétéves mandátuma után másodikra is megszavazták. Második mandátumát két év után, kilencven esztendősen szakította meg.

Az elnökválasztás nyolc fordulón keresztül húzódott, ezután kapta meg Mattarella a szükséges 505 voksot.

A napról napra  ismétlődő szavazás, és azt kísérő folyamatos egyeztetés ellenére a pártok nem tudtak közös jelöltben megállapodni. A jobbközép pénteken a szenátus elnökét Maria Elisabetta Casellatit, a Hajrá, Olaszország! (FI) politikusát jelölte, aki nem kapott többséget. A számítások szerint a FI tagjai sem támogatták egységesen Casellatit. Péntek este a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik szárnya a párton kívüli Elisabetta Bellonit javasolta első női államfőnek, de a titkosszolgálatot vezető Belloni sem nyerte el a többség tetszését.

Más jelölt hiányában a parlament Sergio Mattarella maradását tartja „az ország számára legegyszerűbb és leghasznosabb megoldásnak” – írta szombaton a La Repubblica című lap.

Nyitókép: MTI / EPA / Vatikáni média

#Külföld#sergio mattarella#olaszország#elnökválasztás#kormányfő#pártok#baloldal

Címlapról ajánljuk