Külföld

Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

rtl.hurtl.hu

2022. január 27. 4:53

A kötelező karantén viszont marad, és egyes helyeken továbbra is előírhatják a maszkviselést. 

A brit kormány döntése alapján csütörtöktől a legtöbb angliai intézményben nem kell oltási igazolást felmutatni a belépés előtt. Az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése miatt eddig erre volt szükség egyebek közt az éjszakai szórakozóhelyeknél és a nagy tömegeket vonzó rendezvényeknél.

Megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is, ami a gyakorlatban a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljék az eszközt.

Sadiq Khan londoni polgármester már be is jelentette, hogy a város tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. Ennek elmulasztása a kormány intézkedése alapján immár nem jár bírsággal, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek.

A középiskolákban sem kell már maszkot hordani, és megszűnt az az ajánlás is, ami az otthoni munkavégzést szorgalmazta olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé tették a távmunkát.

Megmarad viszont a kötelező karantén azoknál, akik megfertőződtek a koronavírussal, igaz, a kormány rövid időn belül ezt is meg akarja szüntetni. Ezzel kapcsolatban Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, hamarosan eljön az elkülönítésre vonatkozó jogi szabályozás teljes körű visszavonásának ideje, ugyanúgy, ahogy

azokat sem kötelezi törvény az elkülönítésre, akik influenzásak.

Fontos, hogy a szabályok többségének eltörlése egyelőre csak Angliára vonatkozik, az Egyesült Királyság többi részében, így Skóciában, Walesben és Észak-Írországban eddig az angliainál is szigorúbb intézkedések voltak érvényben. Igaz, ezekben az országrészekben is folyamatosan enyhítenek az előírásokon.

Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz egy oltóközpontban 2021. december 29-én – Fotó: Geoff Pugh / MTI / AP /pool Daily Telegraph

 

#Külföld#koronavírus#egyesült királyság#kötelező maszkviselés#karantén#anglia

Címlapról ajánljuk