Külföld

Kudarcba fulladt az olasz elnökválasztás második fordulója is – a többség üres szavazólapot adott le

rtl.hurtl.hu

2022. január 26. 5:05

A hétfői első után a keddi második forduló is eredménytelenül zárult, miután egyetlen jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Megint nem sikerült megválasztania az új köztársasági elnököt az olasz parlament kibővített ülésén. Az 1009 törvényhozóból csak 976-an voltak jelen, közülük 

527-en üres szavazólapokat adtak le. 

Az újabb fordulót szerdán tarthatják, ezen is kétharmados többségre lenne szükség az új államfő megválasztásához, ha ez ekkor sem sikerül, akkor csütörtökön már elég lenne a feles többség is.

A legesélyesebb jelölt Mario Draghi, jelenlegi miniszterelnök, aki korábban az Európai Központi Bankot is vezette. Ha megválasztják, távoznia kell a kormányfői székből, ami szakértők szerint könnyen előrehozott választáshoz vezethet, mivel aligha valószínű, hogy a törékeny koalíciónak sikerül megállapodnia egy konszenzusos jelöltben.

Közben a jobboldali blokk is megnevezte lehetséges államfőjelöltjeit: Letizia Moratti nagyvállalkozót, aki korábban az olasz közmédia elnöke és Milánó polgármestere is volt, illetve Marcello Pera filozófust, valamint Carlo Nordio volt ügyészt.

Nyitókép: Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője leadja voksát a parlament, vagyis a római Montecitorio-palota alsóházi termében 2022. január 25-én, az olasz elnökválasztás második fordulójának napján – Fotó: Alessandro Di Meo / MTI / EPA / ANSA

#Külföld#olaszország#elnökválasztás#mario draghi

Címlapról ajánljuk