Külföld

Mexikó elnökének könyörgött az életéért az újságíró, végül meggyilkolták

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 20:41

A nő a kormány biztonsági felügyelete alatt állt, korábban viszont konfliktusba került az elnök egyik politikai szövetségesével.

Vasárnap agyonlőtték autójában, a lakása előtt Lourdes Maldonado López mexikói újságírónőt az amerikai-mexikói határvárosban, Tijuanában, néhány nappal azután, hogy Margarito Martínez hírfotóst is lelőtték a városban lévő otthonában – írta a Hill.

A gyilkosság összefüggésben lehet azzal, hogy Maldonado nemrég munkaügyi pert nyert a Primer Sistema de Noticias hírportál és annak tulajdonosa, Jaime Bonilla ellen, aki a Tijuanát is magában foglaló Baja California állam volt kormányzója.

Bonilla egykori amerikai-mexikói kettős állampolgár, aki 2012-ben lemondott amerikai állampolgárságáról, hogy Andrés Manuel López Obrador elnök szövetségeseként indulhasson közhivatalokért Mexikóban.

Maldonado egy 2019-ben tartott sajtótájékoztatóján Obrador elnök támogatásáért könyörgött, mert féltette az életét. Az nem derült ki egyértelműen, hogy Bonilla fenyegette volna az újságírónő életét.

Az viszont biztos, hogy Maldonado a mexikói szövetségi kormány biztonsági felügyelete alatt állt egy, az újságírók és emberi jogi aktivisták védelmét célzó program keretében. 

A szintén Tijuanában meggyilkolt fotós, Martínez gyakran tudósított a politika és a szervezett bűnözés kapcsolatairól. A Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint Mexikó a 2021-es sajtószabadság-rangsorban 180 ország közül csupán a 143. helyen szerepelt.

Nyitókép: Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök beszél a Spanyolországtól való függetlenné válás 200. évfordulóján tartott ünnepségen Mexikóvárosban 2021. szeptember 27-én. – Fotó: MTI / EPA / EFE

#Külföld#mexikó#elnök#újságíró#gyilkosság

Címlapról ajánljuk