Külföld

Náci karlendítéssel tréfálkozott egy holland nő Auschwitzban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 24. 15:10

A 29 éves nő az egykori auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor kapujában Hitlert éltető tisztelgéssel pózolt, miközben férje fotózta

 

A nácizmus népszerűsítése miatt őrizetbe vettek, kihallgattak, majd gyorsított eljárásban pénzbüntetésre ítéltek egy 29 éves holland nőt Lengyelországban, írja a Polish News. A nő férjével együtt vasárnap látogatta meg az Auschwitzi Múzeumot, és az egykori auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor kapujában náci karlendítéssel pózolt egy fotó erejéig. A fényképet a férje készítette róla.

A két turistát őrizetbe vették, közölte Bartosz Izdebski, a małopolski rendőrség sajtóosztályának munkatársa. A házastársakat az oświęcimi kapitányságra vitték, a nőt gyanúsítottként, 30 éves férjét tanúként hallgatták ki.

Az ügyről azonnal értesítették az oświęcimi kerületi ügyészséget, amely késő délután – az összegyűjtött bizonyítékok alapján – pénzbüntetést szabott ki a nőre. A turista bűnösnek vallotta magát és elfogadta a büntetést. A nő azzal védekezett, hogy csak egy ostoba tréfa volt az egész.

Nem ez az első eset, hogy valaki az egykori megsemmisítő tábor kapujában náci karlendítéssel pózolt, emlékeztet a Polish News. A nagy visszhangot kiváltó esetek közé tartozik, amikor 2013-ban két török diák a hírhedt Arbeit macht frei (magyarul: a munka szabaddá tesz) felirat alatt készített fotót, ahogy Adolf Hitlert éltetve náci karlendítéssel tisztelegnek. A bíróság hat hónap börtönbüntetésre ítélte őket, három évre felfüggesztve, valamint pénzbüntetésre.

A németek 1940-ben hozták létre az első auschwitzi munkatábort, hogy oda lengyeleket hurcoljanak. Auschwitz II-Birkenau két évvel később jött létre, ez a tábor lett a zsidók megsemmisítésének helyszíne. A halál kapujának is nevezett auschwitzi főkapu a II. világháborúban lezajlott holokauszt egyik szimbóluma. Az Auschwitz II-Birkenau táboron belüli vasúti vágány 1944 tavaszán történt megépítése után ezen keresztül haladtak át az Auschwitzba deportáltakat szállító transzportok. Auschwitzban a németek legalább 1,1 millió embert öltek meg, többségében zsidókat. Emellett mintegy 150 ezer lengyelt deportáltak a táborba, akiknek csaknem fele nem élte túl. Romák, szovjet hadifoglyok és más nemzetiségű emberek is meghaltak Auschwitzban.

Lengyelországban a fasizmus, nácizmus nyilvános népszerűsítése két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Nyitókép: Tulio Bertorini/Wikimedia Commons

#Külföld#auschwitz#holokauszt#lengyelország#holland#turista#náci#karlendítés

Címlapról ajánljuk