Külföld

Acélfalat építenek a lengyelek a fehérorosz határra, a bevándorlást állítanák meg vele

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 18:37

Lengyelország korábban azzal vádolta Fehéroroszország diktátorát, hogy szándékosan szállítja a menekülteket a határra.

Megkezdődik kedden a 186 kilométer hosszú acélfal építése a lengyel-fehérorosz határon - jelentette be a lengyel határőrség szóvivője hétfőn.

A korábban ismertetett tervek szerint a mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt, 5,5 méter magas acélfal az év közepére készül majd el. A beruházás összértéke megközelítőleg 1,35 milliárd zloty (mintegy 106,7 milliárd forint).

A határakadály építéséről Varsó a tavaly augusztustól erősödő migrációs nyomás hatására döntött. Az egész 2021-es évben a lengyel-fehérorosz határszakaszon 39 714 határsértési kísérlet történt, míg egy évvel korábban 88 esetet regisztráltak.

Lengyelország tavaly ősszel azzal vádolta meg Fehéroroszországot, hogy ők szállítják a zömében Irakból érkező menekülteket a határra. Az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rezsim a lengyelek szerint így próbált nyomást gyakorolni az Európai Unióra, amely szankciókkal büntette a fehérorosz ellenzéki tüntetések leverése miatt az ország vezetését.

A határátlépési próbálkozások száma az utóbbi hetekben csökkent. Vasárnap 20 ilyen esetet regisztráltak, ezeket viszont továbbra is erőszak kíséri a migránsok és az őket kísérő fehérorosz egyenruhások részéről – jelentette hétfőn a lengyel határőrség.

Nyitókép: A lengyel szárazföldi erő által közreadott képen lengyel katonák, rendőrök és határőrök járőröznek a lengyel-fehérorosz határ mentén húzódó kerítés mellett a lengyelországi Kuznica közelében 2021. november 11-én. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#fehéroroszország#lengyelország#fal#határ#migránsok#bevándorlás#menekültek

Címlapról ajánljuk