Külföld

Plagizálással gyanúsították meg a román miniszterelnököt

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 11:06

Egy újságcikk szerint a 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációból legalább 42 oldal nem Nicolae Ciuca szerzeménye.

Plagizálással gyanúsította meg egy román publicista Nicolae Ciuca miniszterelnököt.

Emilia Sercan a PressOne.ro portálon kedden közölt írásában azt állítja: a kormányfő 2003-ban leadott 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált. 

A Maszol.ro cikke szerint minimum 19 oldalt két másik doktori dolgozatból vett át a mostani miniszterelnök, az egyik „forrásmunka” pedig Ciuca témavezető tanáráé az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen. 

A Bukaresti Tudományegyetem újságíró karán oktató oknyomozó újságíró a Nemzetvédelmi Egyetem (UNAP) könyvtárában és a Nemzeti Könyvtárban végzett kutatásaira hivatkozva fogalmazta meg a plágiumvádat, de a kérdéses szövegrészekről a könyvtári szabályzatra hivatkozva nem mellékelt fotókat, hanem azok átiratát közölte cikkében.

Sercan megkeresésére a kormány sajtóirodája hétfő este küldte el Nicolae Ciuca reagálását, aki 

azt állítja, hogy doktorátusa saját tudományos kutatásának eredménye, amely megfelel az akkori törvényes elvárásoknak.

A Maszol.ro szerint Emilia Sercan oknyomozó újságíró nevéhez fűződik a bukaresti rendőrakadémia „diplomagyárának” a leleplezése, ami miatt halálos fenyegetéseket kapott. Az akadémián magas rangú politikai és közigazgatási pozíciókat betöltő személyek szereztek érdemtelenül doktori címet úgy, hogy doktori dolgozatuk nem felelt meg a tudományos követelményeknek, megjelölés nélkül emeltek át saját dolgozatukba terjedelmes szövegrészeket más tanulmányokból. 

Az ellenőrzések során 61 dolgozat esetében bizonyosodott be a plágiumgyanú, amelyeket 2011 és 2016 között védtek meg sikeresen szerzőik.

Az akadémia vezetőségét leváltották, a doktori iskola tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették a cikkek nyomán. Az ügyben érintett volt Victor Ponta volt miniszterelnök és Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes is, esetükben megvonták a doktori címet. 

Nyitókép: Baranyi Ildikó/MTI

#Külföld#románia#diplomagyár#doktori cím#plágium#nicolae ciuca

Címlapról ajánljuk