Külföld

Koszovó megpróbálja megakadályozni, hogy Szerbia népszavazást tartson a területén

rtl.hurtl.hu

2022. január 15. 19:44

Szombaton feltartóztatták a szavazólapokat szállító teherautókat a határon.

Szombaton a koszovói hatóságok feltartóztattak a határon két teherautót, amelyek Szerbiából vittek szavazólapokat a koszovói szerb kisebbségnek, hogy ők is részt vehessenek a vasárnapi szerbiai népszavazáson – írja a Deutsche Welle.

A koszovói hatóságok már pénteken közölték, hogy törvényeik nem ismerik el más államok jogát arra, hogy népszavazást tartsanak a területükön. Szombaton a koszovói parlament rendkívüli ülésen döntött arról, hogy Szerbia nem nyithat szavazóhelyiségeket az országban. A mintegy százezer ott élő szerbnek azt javasolja a koszovói vezetés, hogy levélben küldjék el szavazatukat, vagy a pristinai összekötő irodában adják le.

Szerbia vasárnap a bírói függetlenséget érintő alkotmánymódosításról tart népszavazást, amire azért van szükség, hogy az ország megfeleljen az uniós csatlakozás feltételeinek. Várhatóan alacsony lesz az érdeklődés, így a vita sokkal inkább a két állam feszült viszonyáról szól – Szerbia ugyanis nem ismeri el Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét.

Nyitókép: Illusztráció – átkelő a koszovói-szerb határon – MTI/EPA/Kushtrim Ternava

#Külföld#koszovó#szerbia#népszavazás

Címlapról ajánljuk