Külföld

Fehér férfit köröztek, de a rendőrök egy feketét tartóztattak le

rtl.hurtl.hu

2022. január 15. 12:52

A körözés egy kék szemű, fehér szakállú, középkorú fehér férfiról szólt, de az alapján mégis egy fiatal feketék zártak több napra fogdába.

Kártérítési pert indított két nevadai város rendőrkapitánysága ellen egy 23 éves fekete férfi, miután hat napig ült börtönben, mert összekeverték egy 49 éves fehér férfival – írta a Las Vegas Review Journal című lap.

Elég nehéz ilyen hatalmas hibát véteni

– jelentette ki a férfi ügyvédje, a bíróságra benyújtott keresetben.

A beszámoló szerint Shane Lee Brown a munkából tartott hazafelé, amikor Hamilton város rendőrei megállították 2020 január nyolcadikán. Nem volt nála a jogosítványa, de megadta a nevét és a társadalombiztosítás számát, ami alapján ellenőrizték az adatait.

A rendőrök az adatellenőrzés közben látták, hogy körözés van kiadva egy Shane Brown ellen, akit azzal vádoltak, hogy elítéltként lőfegyver volt nála. A rendőrök ekkor letartóztatták a 23 éves férfit, annak ellenére, hogy a körözés alatt álló férfi még azelőtt ítélték el, hogy Brown megszületett volna.

Brownt két napig tartották fogva Henderson városában, miközben többször is közölte, hogy ő nem az a Shane Brown, aki körözés alatt áll. A körözés egyértelművé tette, hogy egy kék szemű, fehér szakállú és 49 éves fehér férfiról van szó.

A férfit ezután a Las Vegas-i rendőrök egy megyei fogházba szállították át, ahol négy napig volt rácsok mögött, mire egy bíró elé került, aki a körözés alatt álló Brown fényképét látva azonnal szabadon engedte a fekete férfit.

A férfi ügyvédje a Las Vegas Review Journalnak elmondta, a rendőröknek kötelessége lett volna ellenőrizni, hogy tényleg a körözött embert tartóztatták-e le, és hozzátette:

Ilyen sokkal gyakrabban történik, mint ahogy azt a közvélemény tudja.

Nyitókép: REUTERS/Kevin Mohatt

#Külföld#rendőrség#fekete férfi#körözés#letartóztatás#hiba#tévedés#las vegas#egyesült államok

Címlapról ajánljuk