Külföld

Megint rakétázott Észak-Korea

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 14. 7:03

Ez már a harmadik eset idén.

Észak-Korea ismét rakétát lőtt ki keleti partjairól a dél-koreai hadsereg pénteki bejelentése szerint. A japán parti őrség szerint ballisztikus rakétáról lehet szó, amely a tengerbe zuhant.

Az észak-koreai hadsereg idén már harmadik alkalommal hajt végre rakétatesztet. A január 5-én és 11-én fellőtt rakétákról Phenjan azt állította, hogy hiperszonikus rakétákkal végeztek kísérletet, írja az MTI.

A legutóbbi kilövések miatt az Egyesült Államok a héten büntetőintézkedéseket vetett ki hat észak-koreai és egy orosz tisztségviselőre, valamint egy orosz cégre. Őket tartják felelősnek az észak-koreai fegyverprogramokat segítő áruszállításokért Oroszországból és Kínából. Az Európai Unió részéről szintén elítélték a teszteket.

Az észak-koreai külügyi szóvivő a KCNA észak-koreai állami hírügynökséghez eljuttatott pénteki közleményében arról beszélt: a hiperszonikus rakétákkal elvégzett kísérletekkel a kommunista állam csupán az önvédelmi jogát gyakorolta, és újabb amerikai szankciók esetén az ország csak „erősebb és elszántabb lesz”.

Azt vetette Washington szemére, hogy bár diplomáciáról beszél, a célja még mindig az, hogy teljesen elszigetelje Észak-Koreát, a szankciókkal pedig szándékosan élezi a feszültséget.

A rakétákkal nem kívántak senkit célba venni, és egyetlen szomszédos országot nem ért kár – írták a közleményben.

Nyitókép: Észak-Korea 2021. október 19-i rakétakilövése a Koreai Központi Hírügynökség fotóján – Fotó: MTI / EPA / KCNA

#Külföld#észak-korea#rakéta#phenjan#teszt#usa#ensz#eu

Címlapról ajánljuk