Külföld

Hiába bánja bűneit, nem térhet vissza az USA-ba az ISIS-mennyasszony

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 7:02

A legfelsőbb bíróság szó nélkül elutasította a fellebbezést a terrortámadásokat korábban nyilvánosan ünneplő nő ügyében. 

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kommentár nélkül elutasította a Hoda Muthana ügyében benyújtott fellebbezési kérelmet, számolt be a BBC.

Hoda Muthana egy jemeni diplomata lányaként az Egyesült Államokban született, Alabamában nőtt fel. 2014-ben Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Külföldi tartózkodása alatt az amerikai hatóságok megállapították, hogy a nő nem amerikai állampolgár, és visszavonták útlevelét. 2019-ben Hoda Muthana apja nyújtott be fellebbezést a szövetségi bíróság döntése ellen, amelyben kimondták, hogy a nő nem léphet be az Egyesült Államokba. Szerdán a Legfelsőbb Bíróság kommentár nélkül elutasította az ügyet.

A szövetségi törvények értelmében az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő diplomaták az országban született gyermekei nem kapnak automatikusan állampolgárságot. Az apa, Ahmed Ali Muthana érvelése szerint azonban családja lánya megszületése előtt feladta a diplomáciai státuszt, így ő amerikai állampolgár lett. Állítása szerint lányát az Egyesült Államok külügyminisztériuma korábban állampolgárként ismerte el, és 2004-ben amerikai útlevelet kapott.

Hoda Muthana 2019-ben a CNN-nek úgy fogalmazott: naiv, dühös és arrogáns fiatal nő volt, amikor elhagyta az Egyesült Államokat és Szíriába utazott. Hogy utazását finanszírozni tudja, otthagyta a főiskolát, tandíjából pedig családja tudta nélkül repülőjegyet vásárolt Törökországba. Innen utazott Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. A közösségi médiában elérhető posztjai szerint a terrorszervezet tagjaként nyilvánosan éltette a terrortámadásokat, és az Iszlám Államhoz való csatlakozásra bíztatta az amerikaiakat. 

Nagyon sok ausztrál és brit van itt, de hol vannak az amerikaiak? Ébredjetek fel, gyávák

 – írta Twitteren a New York Times által idézett bejegyzésében.

A nő azóta változtatott véleményén, állítása szerint megbánta, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz, és bocsánatot kért a terrorszervezetet népszerűsítő bejegyzéseiért. Hoda Muthanának egy olyan, azóta elhunyt férfitól született gyermeke, akivel az Iszlám Állam tagjaként ismerkedett meg. A BBC szerint Hoda Muthana jelenlegi holléte nem tisztázott.

A nővel két éve a CBS készített interjút:

Nyitókép: CBS Evening News / YouTube

#Külföld#iszlám állam#egyesült államok#fellebbezés#állampolgárság

Címlapról ajánljuk