Külföld

Háborús bűnök miatt perelik Mihail Gorbacsovot

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 16:04

Az áldozatok hozzátartozói szerint a tudta nélkül nem kerülhetett sor a 31 évvel ezelőtti vilniusi összecsapásokra.

Háborús bűnök miatt perelte be hat litván állampolgár a Szovjetunió utolsó vezetőjét, Mihail Gorbacsovot – tudósított az Euronews.

Vilniusban 1991 januárjában voltak véres összecsapások függetlenségpárti tüntetők és a balti állam függetlenedési törekvéseivel szembeszálló szovjet erők között. Tizennégy fegyvertelen civil életét vesztette, több mint hétszázan megsebesültek.

Az áldozatok hozzátartozói az összecsapás 31. évfordulóján ismét igazságtételre szólítottak fel. A családtagok Gorbacsovot teszik felelőssé azért, hogy a szovjet hadsereg vezetőjeként nem akadályozta meg a litvánok ellen elkövetett bűnöket.

2019-ben egy litván bíróság több tucat embert ítélt el háborús bűnök miatt, de az ügyészek nem vizsgálták a Szovjetuniót akkor elnökként vezető Gorbacsov szerepét. Robertas Povilaitis, aki az apját veszítette el, azt mondta: nyilvánvaló, hogy ezekre a cselekményekre nem kerülhetett sor anélkül, hogy ne egyeztették volna Gorbacsovval.

A háborús bűncselekmények miatt elítélt 67 ember ügyének többségét távollétükben tárgyalták, köztük a 2020-ban elhunyt Dmitrij Jazov volt szovjet védelmi miniszterét. Több litván tisztet be is börtönöztek.

Nyitókép: MTI/EPA/Jens Kalaene

#Külföld#mihail gorbacsov#szovjetunió#litvánia#háborús bűnök

Címlapról ajánljuk