Külföld

Egy dél-afrikai miniszter arra szólított fel iskolás lányokat, hogy nyissák ki a könyveiket és zárják össze a lábaikat

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 20:12

Sokak szerint nem ez volt a megfelelő módja annak, hogy a tinédzserkori terhességről beszéljen.

Nyissátok ki a könyveiteket és zárjátok össze a lábaitokat

– mondta a dél-afrikai Limpopo tartomány egészségügyi minisztere, amikor egy középiskolába látogatott. Bár a szándéka az volt, hogy kiálljon a tinédzserkori terhességek számának csökkentéséért, Phophi Ramathuba szavait sokan bírálták a közösségi médiában, és azt is felvetették, hogy miért csak a lányoknak szánta figyelmeztetését.

A miniszter arról is beszélt a középiskolások előtt, hogy a lányokat az idősebb férfiak drága parókákkal és okostelefonokkal csábítják el. „Nem így kell beszélni gyerekek előtt a zaklatásról, a szexről és a beleegyezésről” – idézett a BBC egy kommentelőt, aki a beszéd felvételéhez fűzött véleményt. Egy ellenzéki politikus, Siviwe Gwarube pedig azt írta:

Itt volt a lehetőség arra, hogy értelmes beszélgetést folytasson ezekkel a diákokkal a beleegyezésről. Ehelyett áldozathibáztatást követett el, és aránytalan nyomást helyezett a lányokra.

A miniszter szerint kiragadták a szavait a környezetükből, és a fiúkat is megszólította. „Azt mondtam a fiúknak, hogy a tanulmányaikkal foglalkozzanak és ne a lányokkal feküdjenek le” – mondta. Szerinte a hallgatósága értékelte a mondandóját. „Azt is mondták, hogy ők féltek kimondani ezeket a dolgokat, és megköszönték nekem, hogy nevükön neveztem a dolgokat” – tette hozzá.

Dél-Afrikában 2020-ban 33 400 tizenhét évesnél fiatalabb lány szült gyermeket. A Save The Children gyermekvédelmi szervezet szerint ehhez az átfogó szexuális felvilágosítás és a megfelelő egészségügyi szolgáltatások hiánya is hozzájárul.

Nyitókép: Limpopo tartományi kormányzat

#Külföld#dél-afrika#tinédzserkori terhesség#szexuális felvilágosítás#áldozathibáztatás

Címlapról ajánljuk