Külföld

Megfelezték egy bántalmazó férjét megölő nő büntetését Kanadában

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 19:41

A fellebbviteli bíróság szerint a korábbi súlyos ítélet azt a sztereotípiát tükrözte, hogy a bántalmazott nők saját döntésükből maradnak a partnerük mellett.

Megfelezte egy kanadai bíróság azt a súlyos börtönbüntetést, amit egy bántalmazott nőre szabtak ki, aki megölte a férjét – írta a Guardian.

Helen Naslund 2011-ben fejbe lőtte az alvó férjét. A férfi ekkor már csaknem három évtizede bántalmazta fizikailag és érzelmileg is. A nő többször próbált öngyilkos lenni emiatt. A gyilkosság után Helen Naslund a fiaival együtt egy kerti tóba rejtette a férfi holttestét, az autóját elásták, és hat évig hallgattak a történtekről.

A lebukás után a nő Neil nevű fia három évi börtönt kapott, Helen Naslund védői pedig megegyeztek az ügyészekkel, hogy elfogadják a tárgyalás nélkül kiszabott 18 évnyi börtönbüntetést, elkerülve a még súlyosabb ítéletet. A döntés így is nagy figyelmet kapott a nyilvánosságban, mert ez az egyik legsúlyosabb büntetés, amit bántalmazó partnerét megölő nőre kiszabtak. Több mint huszonötezren petíciót is aláírtak Helen Naslund védelmében.

Az albertai fellebbviteli bíróság 2-1 arányban úgy döntött, hogy Helen Naslund 18 évnyi börtönbüntetését kilenc évre kell csökkenteni. Sheila Greckol bírónő szerint itt volt az ideje, hogy az igazságszolgáltatás elismerje, hogy azokban az ügyekben, amikor bántalmazott nők ölik meg bántalmazó partnerüket, figyelembe kell venni az egyedi körülményeket. Greckol szerint a 18 év börtönt kiszabó bíró gondolkodása azt a sztereotípiát tükrözte, hogy a bántalmazott nők saját választásukból maradnak partnerük mellett. Kirívónak és indokolatlannak találta az ítélet súlyosságát is, hiszen korábban hasonló cselekedetekért legfeljebb nyolc évet szabtak ki.

Az enyhítés ellen Thomas Wakeling bíró azzal érvelt, hogy szerinte nem volt bizonyított, hogy Helen Naslund bántalmazott nő szindrómában szenvedett volna, és ha tárgyalásra bocsátották volna az ügyet, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott volna.

Az enyhébb ítéletnek köszönhetően a nő már az év végén kegyelemért folyamodhat.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#kanada#bántalmazás#gyilkosság#enyhítés

Címlapról ajánljuk