Külföld

A kazah államfő szerint másfél héten belül kivonulnak az oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 8:30

A közép-ázsiai ország vezetése a tüntetők ellen hívta be a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének erőit.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök bejelentette, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének erői két napon belül elkezdik elhagyni az országot. A parlament előtt tartott, a tévében is közvetített keddi beszédében az államfő azt mondta, hogy az orosz vezetésű erők a következő tíz napban végrehajtják a kivonulást.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének katonai kontingense múlt héten érkezett Kazahsztánba, miután a közép-ázsiai ország vezetése segítséget kért az erőszakossá vált, legalább 163 halálos áldozattal járó tüntetések miatt – emlékeztet a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL).

Tokajev közölte azt is, hogy Alihan Szmailov személyében új miniszterelnököt jelölt. A 49 éves Szmailov miniszterelnök-helyettes volt az előző kormányban, amelyet múlt héten a tüntetésekre reagálva menesztett az államfő. Az elnök a tiltakozásokat egy puccskísérlet részeként elkövetett terrorista agressziónak nevezte.

Ugyancsak kedden közölte a kazah belügyminisztérium, hogy a biztonsági erők 9900 embert tartóztattak le a tüntetésekkel összefüggésben, amelyek az autók üzemanyagaként használt cseppfolyós földgáz árának jelentős emelése miatt törtek ki. A tiltakozás kiterjedt az ország gazdasági és politikai helyzetére, és erőszakossá vált, miután a tömegek középületeket és üzleteket rohamoztak meg a legnagyobb kazah városban, Almatiban.

Nyitókép: MTI/AP/Kazah elnöki sajtószolgálat

#Külföld#kazahsztán#kollektív biztonsági szerződés szervezete#oroszország#kaszim-zsomart tokajev

Címlapról ajánljuk