Külföld

Orosz csapatok vonultak be Kazahsztánba, hivatalosan békefenntartóként

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 7:38

A kazah vezetés hívta be őket, miután a tüntetések fegyveres felkeléssé fokozódtak.

Oroszország légi úton ejtőernyős csapatokat küldött Kazahsztánba, hogy békefenntartóként védjék a kazah állami és katonai létesítményeket, segítve a kazah biztonsági erőket – közölte csütörtökön a CSTO, azaz a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete az Interfax szerint.

A szövetség tagjai Oroszország és a volt Szovjetunió több tagállama, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán is.

Ezen államokban mind Moszkva-barát, nyíltan vagy részben diktatórikus államvezetés működik, és a CSTO-tagságukkal kötelezettséget vállaltak egymás megvédésére a belső és külső fenyegetésekkel szemben.

A CSTO titkársága megjegyezte, hogy az orosz békefenntartók előretolt egységei már meg is kezdték a feladataik ellátását Kazahsztánban.

Eközben kiderült, hogy a kazah zavargásokban már több mint ezren sérültek meg. A halálos áldozatok pontos számáról egyelőre nincs hír, de azt már tudni: a kazah biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre és többeket megöltek közülük, akiket hivatalosan terroristának neveznek. A belügyminisztérium közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők legalább nyolc tagja életét vesztette, és 317-en megsebesültek.

Csütörtök reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére. A helyszínen lövések hallatszanak.

Az állami televízió csütörtökön arról számolt be, hogy a Kazahsztáni Nemzeti Bank úgy döntött, felfüggeszti az összes pénzintézet működését. Az országban az internet nagyrészt leállt.

A közép-ázsiai országban akkor robbantak ki a zavargások, amikor újévkor jelentősen felemelték a cseppfolyós földgáz árát, amit sokan használnak autók üzemanyagaként Kazahsztánban, mert a hatósági ár miatt sokkal olcsóbb volt a benzinnél. A tüntetések hatására már a kormány is lemondott, és leváltották a 2019-ben elnöki posztjáról lemondott volt kazah diktátort, Nurszultan Nazarbajevet a kazah biztonsági tanács éléről. Bár Kaszim-Zsomart Tokajev jelenlegi kazah elnök kezdeményezte az üzemanyagárak visszaállítását, a tüntetések folytatódtak.

Nyitókép: Egy orosz ejtőernyős részt vesz a Zapad-2021 (Nyugat-2021) fedőnevű orosz-fehérorosz közös stratégiai hadgyakorlaton a fehéroroszországi Breszt régióban 2021. szeptember 10-én. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#kazahsztán#zavargások#oroszország#bevonulás#ejtőernyős

Címlapról ajánljuk